Hofmann-en-tipi klatratların FT-IR spektroskopisi ile incelenmesi M(etilendiamin)Ni(CN)4.G; (M=Ni veya Cd; G=anilin, benzen, toluen)
Infrared spectroscopic study of Hofmann-en-type clathrates M(ethylenediamine)Ni(CN)4.G; (M=Ni or Cd; G=aniline, benzene, toluene)
- Tez No: 119786
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞENYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hofmann-en-tipi klatratlar, etilendiamin, konuk molekül, titreşim frekansları, FT-IR spektrometresi, Hofmann-en-type clathrates, ethylenediamine, guest molecule, vibrational frequencies, FT-IR spectrometer
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HOFMANN-EN-TIPI KLATRATLARIN FT-IR SPEKTOSKOPİSI İLE İNCELENMESİ M(Etilendiamin)Ni(CN)4.G; (M=Ni veya Cd; G = anilin, benzen, toluen) M.CUNEYT KIZILTEPE Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Ânabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Mustafa ŞENYEL 2002, Sayfa 70 Bu çalışmada M(etilendiamin)Ni(CN)4.G (M=Ni, Cd; G=anilin, benzen, toluen) formülü ile temsil edilen Hofmann-en-tipi klatratlar kimyasal yollardan elde edilmeye çalışıldı. Elde edilen bileşiklerin infrared spektrumları FT-IR spektrometresi ile 4000 cm *-40ö cm"1 spektroskopik bölgesinde kaydedildi. Serbest etilendiamin molekülünün frekanslarıyla bu molekülü içeren bileşiklerin titreşim frekansları karşılaştırılarak titreşim frekans ve modları tayin edildi. Bu titreşim frekanslarından bazılarının bileşik oluşumu nedeniyle serbest moleküle gore kaydığı gözlendi. Bileşiklerin infrared spektrumlarında serbest moleküle göre gözlenen frekans kaymalarının metale bağlı olma, metal ligand titreşim modları ve çifttenim nedeni ile ortaya çıktığı belirlendi. Spektrumların incelenmesi ile bileşiklerin j M-Ni(CN)4 i M polimerik tabakalarından meydana geldiği gözlendi. Ligand molekülleri bu tabakaların altında ve üstünde yer almaktadır. Bu yapılarda nikel atomu düzgün karesel düzende siyan molekülüne ait dört karbon atomu ile, metal atomları ise siyan molekülünün dört azot atomu ve ligand molekülünün iki azot atomu ile çevrilidir. Konuk olarak kullanılan moleküllerin tabakalar arasındaki boşluklarda konuşlandırılması mümkün olmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INFRARED SPECTROSCOPIC STUDY OF HOFMANN-EN- TYPE CLATHRATES M(ethylenediamine)Ni(CN)4.G; (M = Ni or Cd; G = aniline, benzene, toluene) M. CÜNEYT KIZILTEPE Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor : Prof. Mustafa SENYEL 2002, Page 70 In this study Hofmann-en-type clathrates formulated in M(ethylenediamine) Ni(CN)4.G (M=Ni, Cd; G=aniline, benzene, toluene) are obtained chemically. Infared spectra of the compounds are recorded with FT-IR spectrometer in the spectroscopic region of 4000 cm“1 - 400 cm”1. The number of guest molecules in these compounds structures by spectral analysiswe also determined. By making comparison and analogy with free ethylenediamine molecule and the compounds of this molecule, vibrational frequencies and modes we are determined. Frequency shifts in some vibrational modes due to compounds formation in comparison to the free molecule was observed. It was found that these shifts appeared due to bounding metal, metal ligand vibrational modes and coupling. By analyzing the spectra, it was determined that the compounds are formed in the polymeric j M-Ni(CN)4 1 m sheets. Ligand molecules are present below and above these sheets. In these structures, nickel atoms are bounded by the four C atoms of CN molecule whereas the metal atoms are surrounded both by the four N atoms of CN molecule and by the two N atoms of ligand molecule. The guest molecules can not be accommodated in the cavities between the sheets.