Bazı piridazino piridazinon türevlerinin asitlik ve tautomerik denge sabitlerinin teorik hesaplamalarla incelenmesi
Estimination by semiemprical calculation of acidity and tautomeric equilibrium constants for some pyridazino pyridazione derivatives
- Tez No: 119787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAADDİN GÜVEN, YRD. DOÇ. DR. HALİL BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Piridazino, piridazinon, tautomerik denge sabiti (KT), asitlik sabiti (pKa), yarı deneysel hesaplama, Pyridazino, pyridazione, tautomeric equilibrium constant (KT), acidity constant (pKa), semiemprical calculation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI PİRİDAZİNO PİRİDAZİNON TÜREVLERİNİN ASİTLİK VE TAUTOMERİK DENGE SABİTLERİNİN TEORİK HESAPLAMALARLA İNCELENMESİ CANAN FATMA CAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Alaaddin GÜVEN 2002, sayfa 63 Bu çalışmada 2-hidropiridazino[ 4,5-d ]piridazin-l-on, 5, 8 dimetil 2- hjdropiridazino[ 4,5-d ]piridazin-l-on, 2,6 dihidro piridazino[ 4,5-d ]pirida zin-l,5- dion ve 2,6 dihidropiridazino[ 4,5-d ]piridazin-l,8-dion bileşiklerinin sulu ortamda semi empirik (yarı deneysel) yöntemlerle asitlik ve tautomerik denge sabitlerinin hesaplanması teorik olarak incelenmiştir. Bileşiklerin asitlik sabitlerinin ve tautomerik denge sabitlerinin hesaplanması sırasında en kararlı tautomerik yapılan göz önüne alınmıştır. AMI yöntemi ile bileşiklerin pKa ve Kt değerleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ESTIMINATION BY SEMIEMPRICAL CALCULATION OF ACIDITY AND TAUTOMERIC EQUILIBRIUM CONSTANTS FOR SOME PYRIDAZINO PYRIDAZIONE DERIVATIVES CANAN FATMA CAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Chemistry Program Supervisor: Doç. Dr. Alaaddin GÜVEN 2002, page 63 In this thesis, theoretical studies for the estimation of pKa values and tautomeric equilibrium constants of 2-hydropyridazino[ 4,5-d ]pyridazin-l-orie, 5, 8 dimethyl 2-hydropyridazino[ 4,5-d ]pyridazin-l-one, 2,6 dihydropyridazino [ 4,5-d ]pyridazin-l,5~dione and 2,6 dihyidropyridazino[ 4,5-d ]pyridazin-l,8- dione in aqueous solution by semiemprical methods are presented the pKa values and tautomeric equilibrium constants were also considered, if available, to find out the most tautomers. The pKa and Kj values were calculated with the AMI method.