Porsuk çayı (Kütahya bölümü)'ndaki tatlı su midyesi (Unio sp. )'nde bazı ağır metallerin araştırılması
Investigation of some heavy metals in freshwater mussel (Unio sp. ) in Kütahya section of Porsuk creek
  1. Tez No: 119785
  2. Yazar: ARZU SULTAN CELİLOĞLU BEGENİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. YAVUZ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Porsuk Çayı, Kütahya, ağır metal, Unio sp, Porsuk Creek, Kütahya, heavy metal, Unio sp
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PORSUK ÇAYI (KÜTAHYA BÖLÜMÜ)'NDAKİ TATLISU MİDYESİ (Unio s/>.)' NDE BAZI AĞIR METALLERİN ARAŞTIRILMASI ARZU SULTAN CELİLOĞLU BEGENİRBAŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. A. Yavuz KILIÇ 2002, 47 sayfa Bu çalışmada, Porsuk Çayı'nın Kütahya bölümündeki tatlısu midyesi (Unio sp.)' ndc, bazı ağır metal birikimleri (oranları) araştırılmıştır. Porsuk Çayı' nın Kütahya öncesi ve sonrası bölümlerinden toplanan kabuk ve canlı midye örneklerinde bakır (Cu), krom (Cr), kurşun (Pb), civa (Hg), arsenik (As), kadmiyum (Cd) analizleri yapılmıştır. Kabuktaki ağır metal birikimlerinde örneğin alındığı lokalitelere göre değişiklik görülmüştür. İç organlardaki ağır metal miktarları ise hem Kütahya öncesi hem Kütahya sonrası için; Cr>Pb>As>Cu>Hg şeklinde bulunmuştur. Kütahya öncesi ve Kütahya sonrası alınan midye iç organlarında As, Hg ve Pb miktarları kabul edilebilir değerlere göre yüksektir. Kütahya öncesi midye kabuğunda yapılan analizde As, Kütahya sonrası midye kabuğu analizlerinde As ve Hg miktarları da kabul edilen değerlerden yüksektir. Ağır metal birikimlerinin çayın Kütahya öncesi, sonrası lokalitelere göre değiştiği, yoğunluk sıralamalarının da lokalitelere göre değişiklik gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF SOME HEAVY METALS IN FRESHWATER MUSSEL (Unio sp.) IN KÜTAHYA SECTION OF PORSUK CREEK ARZU SULTAN CELILOGLU BEGEN1RBAŞ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Biology Program Supervisor: Prof.Dr. A. Yavuz KILIÇ 2002, 47 pages In this study, some of heavy metal accumulations were determined in freshwater mussel (Unio sp.) in Kütahya region of Porsuk Creek. Copper (Cu), Chromium (Cr), Lead (Pb), Mercury (Hg), Arsenic (As) and Cadmium (Cd) were analysed in samples of shell and live mussel which were collected from before and after Kütahya section of Porsuk Creek. Heavy metal accumulations on shell were varied according to localities where the samples collected. Both befpre and after Kütahya, amounts of heavy metals in viscera were found in this order; Cr>Pb>As>Cu>Hg. In viscera of mussels collected from before and after Kütahya, the amounts of As, Hg and Pb were higher than the acceptance level. The analysis conducted on mussel shell, As before Kütahya and, As and Hg after Kütahya were higher than the acceptance level. It was also found that heavy metals concentrations and sequence of densities were different according to the localities before and after Kütahya of the Creek.