Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Güzelyurt bölgesindeki turunçgil bahçelerinin mineral beslenme statülerinin toprak ve yaprak analizleri ile belirlenmesi
Determination of mineral nutrition status of citrus orchards in Northern Cyprus through soil and leaf analyses
- Tez No: 119802
- Danışmanlar: PROF.DR. M. RİFAT DERİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Kıbrıs, Turunçgil, Toprak analizleri, yaprak analizleri I, . North Cyprus, citrus, soil analysis, leaf analysis H
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KUZEY KIBRIS TURK CUMHURIYETIN'DE GUZELYURT BÖLGESİNDEKİ TURUNÇGİL BAHÇELERİNİN MİNERAL BESLENME STATÜLERİNİN TOPRAK VE YAPRAK ANALİZLERİ İLE BELİRLENMESİ Aytunç BAHSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. M.Rifat DERİCİ Yü: 2002, Sayfa: 66 Jüri : Prof. Dr. M.Rifat DERİCİ Prof. Dr. Zülküf KAYA Prof. Dr. Kazım ABAK Bu çalışmada amaç Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin' de yaygın olarak yetiştirilen turunçgil tür ve çeşitlerinin mineral beslenme statülerinin belirlenmesi olmuştur. Bu amaçla 1 1 bölgedeki altıntop, limon, mandarin ve portakal bahçelerinin yaprak ve toprak örnekleri alınmış ve bunlarda kimi makro ve mikro besin elementlerinin analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak toprakların büyük kısmının fosfor ve potasyum düzeylerinin yüksek, organik madde içeriğinin yetersiz olduğu, tuz içeriklerinin sorunsuz düzeyde olduğu ve pH'larının ise nötr ile hafif alkalin arasında olduğu görülmüştür. Yaprakların potasyum, fosfor, çinko ve mangan düzeylerinin düşük seviyede buna karşılık azot, demir ve bakırın ise optimum düzeylerde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF MINERAL NUTRITION STATUS OF CITRUS ORCHARDS IN NORTHERN CYPRUS THROUGH SOIL AND LEAF ANALYSES Aytunc BAHŞİ DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.M.Rifat DERİCİ Year : 2002, Pages: 68 Jury : Prof. Dr. M. Rifat DERİCİ Prof. Dr. Zülküf KAYA Prof. Dr. Kazım ABAK This investigation was conducted to determine the mineral nutritional status of citrus orchards in Northern Cyprus through leaf and soil analyses. For this purpose leaf and soil samples from grapefruit, lemon, mandarin and orange orchards were taken and analyzed for some macro and micro elements. Eventually it was found that in the majority of the soils the levels of potassium and phosphors are high, the content of organic matter is low, the level of salt content is reasonable and the pH varies between 6,40 and 8,20. And it was also found that the levels of potassium, phosphorus, zinc and mangane on the leaves are low and those of nirogen, iron and copper are at optimum.