Beton basınç dayanımını etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the factors affecting the strength of concrete
- Tez No: 119804
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton basınç dayanımı, su/çimento oranı, karıştırma süresi, katkı maddeleri, kür yöntemleri, Compressive strength of concrete, water/cement ratio, mixing time, admixtures, curing methods II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BETON BASİNÇ DAYANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ IBRAHIM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Cengiz Duran ATİŞ Yıl : 2002 Sayfa: 87 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Cengiz Duran ATİŞ : Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı ÇAĞATAY : Yrd. Doç. Dr. Alaettin KILIÇ Bu çalışmada beton basınç dayanımını etkileyen faktörler incelenmiş olup, bu faktörlerin etkilerinin mertebesini tespit etmek amacıyla bir dizi laboratuvar çalışması yapılmıştır. Farklı durumlarda laboratuvarda deney betonları üretilmiş, taze ve sertleşmiş beton üzerinde ilgili deneyler yapılarak değişik yaşlardaki beton basınç dayanımları tespit edilmiştir. Belirtilen bütün şartlar için kullanılacak bir agrega gradasyonu başlangıçta belirlenmiştir. Bu doğrultuda karıştırılma fazı basınç dayanımı ilişkisi, karıştırılma zamanı basınç dayanımı ilişkisi, farklı çimento tiplerine göre farklı yaşlarda basınç dayanımı ilişkisi, su/çimento oranı basınç dayanımı ilişkisi, süperakışkanlaştırıcı katkı kullanımı basınç dayanımı ve işlenebilirlik ilişkisi, mineral katkı kullanımı basınç dayanımı ilişkisi, farklı beton bakım kür yöntemleri basınç dayanımı ilişkisi ve transmikser arıtma durultma havuzu suyu ile temiz karma suyu basınç dayanımı ilişkileri incelenmiş tüm bu faktörlerin basınç dayanımı üzerindeki etkileri bulunmuştur. Karıştırılma fazı ve karıştırılma zamanının beton basınç dayanımı için önemli olduğu, belirli bir süreye kadar karıştırılma zamanı arttıkça basınç dayanımının arttığı, farklı çimento tipleri ile üretilen betonların farklı yaşlarda değişik dayanımlar verdiği, bu durumun ise inşaatlarda kalıp alma süresini ve betonun dayanım kazanma hızını belirlediği bulunmuştur. Ayrıca su/çimento oranı azaldıkça ve süperakışkanlaştırıcı katkıların kullanımıyla betonun dayanımının arttığı ve süperakışkanlaştırıcıların işlenebilirlik üzerindeki olumlu etkisi bir kez daha görülmüştür. Betona uygulanacak kür yönteminin beton kalitesini direk etkilediği, hazır beton tesislerindeki transmikser arıtma durultma suyunun tekrar beton üretiminde kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF THE FACTORS AFFECTING THE STRENGTH OF CONCRETE IBRAHIM ÖZBEBEK DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Cengiz Duran ATİŞ Year: 2002 Pages: 87 Jury : Assist. Prof. Dr. Cengiz Duran ATİŞ : Assist. Prof. Dr. Ismail Hakkı ÇA?ATAY : Assist. Prof. Dr. Alaeettin KILIÇ In this study, the factors influencing the strength of concrete were examined and a series of laboratory studies was carried out to establish the magnitude of the effects of these factors. Lots of experimental concrete mixtures were made in different situations in the laboratory; a lot of experiments were done on fresh and hardened concrete to find the compressive strength of concrete in various ages. In the beginning of these studies, an aggregate gradation was determined for all underlined situations. In this way, the relation of the mixing phase and the strength of concrete, the mixing time and the strength of concrete,the different cement types and the strength of concrete for various ages, the water/cement ratio and the strength of concrete using the plasticizers and the strength of concrete and the workability, using mineral admixtures and the strength of concrete, the curing methods and the strength of concrete, the relations between the wash water of the transmixer treatment- clarification plant and clean water in terms of the strength of concrete were examined and the effects of these factors were found on the strength of concrete. At the end of the study, it was observed that the mixing phases and times were significant for the compressive strength of concrete. Another thing was that the increase in the mixing time caused an increase in the compressive strength. Besides, the concrete made with cement types led to various strengths at different ages and this situation determined the duration of demoulding the forms and the speed of gaining the strength of concrete. Moreover, the decrease in water/cement ratio and the use of superplasticizers caused an increase in the compressive strength of concrete and a positive effect of superplasticizers on workability. It was also seen the curing methods affected the strength of concrete directly, besides the waste water from transmixer treatment and washing in ready-mixed concrete could be used to in the production of concrete.