Yeni deprem yönetmeliğinin analiz kısmının irdelenmesi
Investigation of the analysis part of new earthquake code
- Tez No: 119805
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN R. YERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı düzensizlikleri, Deprem analizi, Yeni deprem yönetmeliği, Eşdeğer deprem yükü yöntemi, Structural irregularities, Earthquake analysis, New earthquake code, Equivalent earthquake load method. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ YENİ DEPREM YÖNETMELİĞİNİN ANALIZ KISMININ İRDELENMESİ MURAT KARAKUŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin R. YERLİ Yıl: 2002, Sayfa: 108 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin R. YERLİ : Prof. Dr. Erhan KIRAL : Yrd. Doç. Dr. S. Seren AKAVCI Afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik, Eylül 1997 tarihinde 23098 sayılı resmi gazetede yayınlanmış ve 1 Ocak 1998 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte yapı düzensizlikleri gözönüne alınarak yapıların deprem hesabının üç boyutlu olarak yapılması istenmektedir. Yapı düzensizlikleri iki ana grupta toplanmaktadır. Planda düzensizlik durumları, burulma düzensizliği (Al), döşemelerde büyük boşlukların veya ani rijitlik azalmalarının bulunması ile ilgili düzensizlik (A2), planda büyük çıkıntıların bulunması ile ilgili düzensizlik (A3) ve taşıyıcı eleman eksenlerinin deprem yönüne paralel olmamasından doğan düzensizlik (A4) durumlarını kapsamaktadır. Düşey doğrultuda düzensizlik durumları ise zayıf kat (Bl), yumuşak kat (B2) ve taşıyıcı sistemin düşey elemanlarının süreksizliği (B3) nedeniyle oluşan düzensizlik duruml arıdır. Yapılan çalışmada yönetmeliğin içeriği ve yapı analizi için yönetmelikte kullanılan yöntemler kısaca açıklanmıştır. Yapıların analizi sırasında eşdeğer deprem yükü yöntemi ve SAP90 bilgisayar programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF THE ANALYSIS PART OF NEW EARTHQUAKE CODE MURAT KARAKUŞ DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITIY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hüseyin R. YERLİ Year: 2002, Pages: 108 Jury: Assist. Prof. Dr. Hüseyin R. YERLİ : Prof. Dr. Erhan KIRAL : Assist. Prof. Dr. S. Seren AKAVCI The new regulations for seismic design of the structure was published in September 1997 in the official Gazette with the number of 23098 and it was put into effect in first of January 1998. In the regulation, considering structural irregularities, eathquake analysis is required to be carried out in three dimensional space. The structural irregularities are assembled in two main groups. Irregularities in the plan include, torsional irregularity (Al), the irregularity related to floors in which there are big holes or abrupt reductions in the stiffness (A2), the irregularity related to large projections in plan (A3), and the irregularity caused by structural element axes being nonparallel with the earthquake direction (A4), vertical irregularities are weak storey (Bl), soft storey (B2) and the irregularities caused by the discontinuity of vertical structural elements (B3). In this study, the content of regulation and the methods of structural analysis used are shortly explained. Analysis of structures are performed by using the equivalent earthquake load method and SAP90 computer programs.