Bemisia argentifolii bellows and perring (Homoptera:Aleyrodidae)'nin Doğu Akdeniz bölgesindeki yayılış alanları, konukçuları, laboratuvar ve doğa koşullarında bazı biyolojik özelliklerinin araştırılması
Investigation on distributions, hosts of Bemisia argentifolii bellows and perring (Homoptera:Aleyrodidae) in West Mediterranean region, and its some biological characteristics in laboratory and nature conditions
- Tez No: 119806
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET RİFAT ULUSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bemisia argentifolii, biyolojisi, yayılışı ve konukçuları, doğal düşman, populasyon gelişmesi, Bemisia argentifolii, biology, distribution and hosts, natural enemies, population development. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ BEMISIAARGENTIFOLII BELLOWS AND PERRING (HOMOPTERA: ALEYRODIDAE)'NİN DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ'NDEKİ YAYILIŞ ALANLARI, KONUKÇULARI, LABORATUAR VE DOĞA KOŞULLARINDA BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Erol BAYHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY Yıl: 2002, Sayfa: 77 Jüri : Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY (Danışman) Prof. Dr. Nedim UYGUN Prof. Dr. Avni UĞUR Prof. Dr. Nebahat SARİ Yrd. Doç. Dr. Cengiz KAZAK Bu çalışmada Bemisia argentifolii Bellows and Perring (B. tabaci B biyotip)'nin tanınması; laboratuar koşullarında üç farklı sıcaklıkta hıyar, kavun, kabak ve karpuzdaki ve tek sıcaklıkta farklı kabak çeşitlerinde ergin öncesi gelişme süreleri ortaya çıkarılmış ve doğada yayılış alanları, populasyon dalgalanması konukçuları ve doğal düşmanları araştırılmıştır. B. argentifolii ve B. tabaci (M biyotip)'nin tür ayırımındaki en önemli taksonomik karakterleri, dördüncü larva döneminde olup, bu dönemde zararlının boyu sırasıyla; 734.9 ± 141.59 ve 860.9 ± 220.5 jam, tracheal genişliği ise sırasıyla ortalama 21.5 ± 2.28 um ve 51.3 ± 6.28 um olduğu belirlenmiştir. B. Argentifoli'nin laboratuar koşullarında ele alınan sıcaklık değerlerinde (20, 25 ve 30°C) yumurtadan ergine kadar olan toplam gelişme süresini 25 °C'de en kısa hıyarda ve en uzun ise karpuzda tamamladığı, aynı sıcaklıkta kabak çeşitlerinde ise toplam gelişme süresini en kısa Sakız çeşidinde ve en uzunda Ezra çeşidinde tamamladığı saptanmıştır. Zararlının toplam 156 konukçu bitkide konukçuluk ettiği, Adana, Mersin ve Hatay illerinde yayılış gösterdiği tespit edilmiş olup, ayrıca, bölgede 10 doğal düşmanın bulunduğu belirlenmiştir. B. Argentifoli'nin populasyon yoğunluğu iki yıl boyunca düşük seviyelerde seyretmiş ve ancak yıldan yıla artış gösterdiği saptanmıştır. Populasyon dalgalanmasının takip edildiği bitkilerde en yüksek populasyon hıyarda tespit edilmiş olup bunu sırasıyla kavun, kabak ve karpuz takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATION ON DISTRIBUTIONS, HOSTS OF BEMISIA ARGENTIFOLII BELLOWS AND PERRING (HOMOPTERA: ALEYRODIDAE) IN EAST MEDITERRANEAN REGION, AND ITS SOME BIOLOGICAL CHARACTERISTIC IN LABORATORY AND NATURE CONDITIONS Erol BAYHAN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY Year:: 2002, Pages: 77 Jury : Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY (Supervisor) Prof. Dr. Nedim UYGUN Prof. Dr. Avni U?UR Prof. Dr. Nebahat SAR] Assoc. Prof. Dr. Cengiz KAZAK In this study, Bemisia argentifolii (B. tabaci B biotype) was first identified in Turkey. This study was conducted to determine the taxonomic characters, development times of pre-adult on cucumber, cantaloupe, squash, and watermelon at different three temperatures; and on different squash species at one temperature at laboratory conditions, distributions, population fluctuations, host ranges and natural enemies. The taxonomic characters of B. argentifolii and B. tabaci M biotype were investigated and fourth nymphal body length of B. argentifolii and B. tabaci M biotype were 743.9 ± 141.59 um and 860.9 ± 220.5 um, respectively, tracheal fold was 21.5 um in B. argentifolii, while for B. tabaci M biotype was 51.3 um. Mean total immature stages of B. argentifolii at different tempratures (20, 25, and 30 °C) in the laboratory conditions were the shorthest on cucumber, while longest on water melon. The these stages of B. argentifolii at 25 °C on squash species were the shortest on Sakız, while the longest on Ezra. It was found in a survey that 156 species plants in Adana, Mersin and Hatay province were reproductive hosts of the pest, and 10 natural enemies of B. argentifolii were identified. As population fluctuations of the pest on the plants were observed, population densities of the pest were determined cucumber, cantaloupe, squash and watermelon on the field, respectively.