Farklı sıcaklıklarda Oreochromis niloticus'ta solungaç, karaciğer ve böbrek dokularında bakır, çinko ve bakır+çinko karışımında metal birikimi
Metal accumulation in gill, liver and kidney tissues of Oreochromis niloticus in copper, zinc and their mixtures at different temperatures
  1. Tez No: 119842
  2. Yazar: MURAT KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK DİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Oreochromis niloticus, Ağır Metal, Birikim, Sıcaklık, Oreochromis niloticus, Heavy Metal Accumulation, Temperature
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz DOKTORA TEZİ FARKLI SICAKLIKLARDA Oreochromis niloticus'TA SOLUNGAÇ, KARACİĞER VE BÖBREK DOKULARINDA BAKIR, ÇİNKO VE BAKIR+ÇİNKO KARIŞIMINDA METAL BİRİKİMİ MURAT KARAKOÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Sadık DİNÇER Yıl : 2002, Sayfa: 90 Jüri : Prof. Dr. Timur KIRGIZ Prof. Dr. Mustafa UNSAL Prof. Dr. Dursun ŞEN Yrd. Doç. Dr. Ünal ERDEM Bu araştırmada 15°C ve 30°C sıcaklık değerlerinde bakır, çinko ve bakır+çinko karışımında 10, 20 ve 30 günlük sürelere bırakılan Oreochromis niloticus'un solungaç, karaciğer ve böbrek dokularındaki metal birikiminin araştırılması amaçlanmıştır. Dokulardaki bakır ve çinko birikimleri atomik absorbsiyon spektrofotometrik yöntemlerle belirlenmiştir. 30 günlük deneyler, süresince mortalite gözlenmemiştir. Her iki sıcaklık değerinde de en fazla bakır birikimi karaciğerde, en fazla çinko birikimi ise böbrek dokusunda gerçekleşmiştir. İncelenen doku ve organlardaki ağır metal birikimi ortam derişimi ve etkide kalma süresine bağlı olarak artış göstermiştir. Her iki metal birbirlerine antagonist etki göstermiştir. Sıcaklığın artışına paralel olarak tüm ortam derişimlerinde dokulardaki metal birikiminde artma gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS METAL ACCUMULATION IN GILL, LIVER AND KIDNEY TISSUES OF Oreochromis niloticus IN COPPER, ZINC AND THEIR MIXTURES AT DIFFERENT TEMPERATURES MURAT KARAKOÇ DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Sadık DİNÇER Year : 2002, Pages: 90 Jury : Prof. Dr. Timur KIRGIZ Prof. Dr. Mustafa ÜNSAL Prof. Dr. Dursun ŞEN Associated Prof. Dr. Ünal ERDEM In this research, accumulation of copper, zinc and the mixtures of these metals in gill, liver and kidney tissues of Oreochromis niloticus was studied over 1 0, 20 and 30 days periods at temperatures of 15°C and 30°C. Copper and zinc accumulation in tissues were determined using atomic absorption spectrophotometric technique. No mortality was observed during the 30 days experimental period. In both temperatures the highest accumulation of copper was observed in the liver tissue in all the experimental periods, while zinc was accumulated mainly in the kidney tissue. Accumulation of metals in the studied tissues increased with increasing metal concentrations in the environment and with exposure period. Both copper and zinc showed antagonistic effect against each other. Metal accumulation in tissues increased with increasing temperature and environmental concentrations.