Oreochromis niloticus'un karaciğerinde sıcaklığa bağlı kadmiyum ve çinko birikimi ve bunun metallothionein benzeri protein sentezine etkileri
Accumulation of cadmium and zinc in relation to temperature changes in the liver of Oreochromis niloticus and their effects on the synthesis of metallothionein-like proteins
  1. Tez No: 119975
  2. Yazar: UMUT BAYKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Metallothionein, Sıcaklık, Metal, Balık, Jel Filtrasyon, Metallothionein, Temperature, Metal, Fish, Gel Filtration II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ Oreochromis niloticus'un KARACİĞERİNDE SICAKLIĞA BAĞLI KADMİYUM ve ÇİNKO BİRİKİMİ ve BUNUN METALLOTHIONEIN BENZERİ PROTEİN SENTEZİNE ETKİLERİ Umut BAYKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mustafa CANLI Yıl: 2002, Sayfa: 78 Jüri: Prof. Dr. Mustafa CANLI : Prof. Dr. Seyhan TÜKEL : Asist. Prof. Dr. Mehmet SULANÇ Tatlısu balığı Oreochromis niloticus 14 gün boyunca, farklı sıcaklıklarda ayrı ayrı 1 ppm derişimlerindeki kadmiyum ve çinko etkisine bırakılmıştır. Karaciğer dokusu homojenatlarının Sephadex G-75 ile doldurulmuş kolondan yürütülmesi sonucunda elde edilen eluatlarda metallothionein benzeri proteinlerin, sülfidril gruplarının ve farklı protein fraksiyonlarındaki metal konsantrasyonları analizleri yapılmıştır. Ayrıca toplam metal ve protein konsantrasyonlar da ölçülmüştür. Farklı deney şartları ve kontrolleri içeren tüm eluatlarda 254 nm ve 280 nm'de 3 pik bulunmuştur. Birincisinin moleküler ağırlığı 80000 (YMAP) Da'dan büyük, ikincisisinin yaklaşık moleküler ağırlığı 43000 (OMAP) Da ve üçüncüsünün de yaklaşık 6500 (DMAP) Da' dur. Sülfidril grupları yalnız YMAP ve DMAP fraksiyonlarında bulunmuştur. Eluatlardaki metal analizleri kontrol balıklarında DMAP fraksiyonundaki proteinlerin çinkoyu bağladığını fakat kadmiyumu bağlamadığını göstermiştir. Buna karşın deney balıklarında DMAP fraksiyonlarındaki proteinlerin hem çinkoyu hem de kadmiyumu bağladığı belirlenmiştir. Eluatlardaki kadmiyum konsantrasyonlarının sıcaklık artışı ile birlikte arttığı bulunmuştur Fakat bu durum çinko için geçerli değildir. Sıcaklığın karaciğerde protein ve sülfidril grup profillerinde bir rolü olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ACCUMULATION of CADMIUM and ZINC in RELATION to TEMPERATURE CHANGES in the LIVER of Oreochromis niloticus and THEIR EFFECTS on the SYNTHESIS of METALLOTHIONEIN-LIKE PROTEINS Umut BAYKAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTIT UTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mustafa CANLİ Year: 2002, Page: 78 Jury: Prof. Dr. Mustafa CANLI : Prof. Dr. Seyhan TÜKEL : Asist. Prof. Dr. Mehmet SULANÇ Freshwater fish Oreochromis niloticus were exposed individually to 1 ppm concentrations of cadmium and zinc for 14 days at three different temperatures. Liver tissue sample from the each experiment was run on a column packed with Sephadex G-75 to obtain eluates for analysis of metallothionein-like proteins, sulphydryl groups and metal concentrations in different protein fractions. Total metal and protein concentrations were also measured in the liver tissue. There were three protein peaks measured at 254 nm and 280 nm in all eluates obtained from different experimental conditions and controls. Molecular weights of proteins obtained from three peaks. The molecular weight of the first one was more than 80000 (HMWP) Da, the approximate molecular weight of the second one was 43000 (MMWP) Da and the third one was 6500 (LMWP) Da. Sulphydryl groups were found only in HMWP and LMWP fractions. Metal analyses in eluates showed that proteins in LMWP fraction bound zinc but not cadmium in control fish. However, it was indicated that in experimental fish; the proteins in LMWP fractions bound both cadmium and zinc. Concentrations of cadmium were found to be increased as the environmental temperature increases in eluates. However, this was not the case for zinc. It was found that temperature has a role in the protein and sulphydryl group profiles of the liver.