Güneş enerjisi destekli absorpsiyonlu soğutma çevriminin tasarımı, işletilmesi ve performansının araştırılması
Designing, operating and investigation of performance of solar-driven absorption cooling cycle
- Tez No: 119841
 - Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL BALTACIOĞLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Solar energy, absorption, H20 - LiBr, cooling. «sssss*38*
 - Yıl: 2002
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz DOKTORA TEZİ GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLİ ABSORPSİYONLU SOĞUTMA ÇEVRİMİNİN TASARIMI, İŞLETİLMESİ VE PERFORMANSININ ARAŞTIRILMASI YAŞAR KURDOGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Ertuğrul BALTACIOĞLU Yıl: 2002, Sayfa 119 Jüri : Prof. Dr. Ertuğrul BALTACIOĞLU : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Prof. Dr. Hüseyin YAPICI Bu çalışmada, HaO-LiBr akışkan çiftli absorpsiyonlu bir soğutma makinasının tasarım ve imalatı yapılmışıtr. Sızdırmazlık, vakum ve ısı tahrik testleri yapıldıktan sonra sistem atmosfer basıncının altında çalıştırılarak termodinamik dengenin oluşması incelenmiştir. Isı tahrik enerjisi olarak güneş ve elektrik enerjileri kullanılmıştır. Yapılan deneylerde jeneratör, kondenser, evaporator ve absorber için durum noktalarına ait sıcaklık, basınç, entalpi ve konsantrasyon değerleri ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar sistem elemanları bazında incelenmiştir. Öngörülen parametreler (soğutma suyu debisi, klima suyu debisi) ve ölçülen diğer değişkenler termodinamik hesaplarda kullanılarak bulunan sonuçlar detaylı olarak irdelenmiştir. Sistemin performans değerleri kantitatif olarak verilmiştir. Elde edilen sonuçlar, daha önceki çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve bu çalışmaların sonuçlarına yakın değerlerde olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Güneş enerjisi, absorpsiyon, H2O - LiBr, soğutma.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DESIGNING, OPERATING AND INVESTIGATION OF PERFORMANCE OF SOLAR - DRIVEN ABSORPTION COOLING CYCLE YAŞAR KURDO?LU DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ertuğrul BALTACIO?LU Year 2002, Pages 119 Jury : Prof. Dr. Ertuğrul BALTACIO?LU : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Prof. Dr. Hüseyin YAPICI In this study, an absorption refrigeration system using HaO-LiBr fluid pair as working the fluid was designed and manufactured. After initial tests (leak proof, vacuum, heat driven test), the system was run under atmospheric conditions to observe thermodynamic equilibrium. Solar and electrical energies were used as heat input to the system. The state points of the generator, condenser, evaporator and absorber were obtained by measuring temperature, pressure, enthalpy and concentration. The thermodynamic calculations were carried out using the input parameters such as flow rates for cooling water and chilled water and the variables such as temperature, pressure, etc. Subsequently, the results were analyzed in detail. The COP values of the system were presented quantitatively. The present results were compared with the results available in the literature and a good agreement between them was observed.