Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum L. ) çeşitlerinin tane verimi ve verimle ilgili özelliklerinin saptanması
A research on determining yield and yield components of some pea cultivars (Pisum sativa L. ) under Çukurova region
- Tez No: 119847
- Danışmanlar: PROF. DR. A. EMİN ANLARSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bezelye, Çeşit, Verim, Korelasyon, Peas (Pisum sativum L.), Variety, Yield, Correlation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Çukurova bölgesine uygun bazı bezelye çeşitlerinin tane verimi ve verimle ilgili özelliklerini saptamak amacıyla ele alman bu araştırma 2000-2001 yetiştirme döneminde 10 çeşit ile kıraç ve taban arazi koşullarında tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamak olarak yürütülmüştür. Bu araştırma koşullarında Apeksina, Progress, Sprinter, Rondo, Bohatry ve Suriye Lokal seleksyon-1690 çeşitlerinin tane üretimi yönünden bölge koşullarında ümitli oldukları saptanmıştır. Aynı zamanda Progress, Rondo, Bohatry yüksek 100 tane ağırlığına sahip olan çeşitler olarak saptanmıştır. Ele alınan çeşitlerin kıraç koşullarda saptanan bitki boyu, dal sayısı, bakla sayısı, tane sayısı ve tane verimleri taban arazi koşullarına göre daha yüksek olmuştur. Diğer taraftan, taban arazi koşullarında tane verimi ile dal sayısı arasında olumlu, boş bakla sayısı arasında ise olumsuz ilişkiler bulunmuştur. Kıraç koşullarda ise tane verimi ile diğer özellikler arasında önemli bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This experiment was carried out to determine seed yield and yield components of 10 pea in Çukurova conditions. It was arranged in randomized blocks experiment desing with three replications under upland and lowland conditions. Under these experiment conditions Apeksina, Progress, Sprinter, Rondo, Bohatry and Suriye Local Selection- 1690 were promissing for seed production in Çukurova region. Also Progress, Rondo, Bohatry had high 100 seed weight. In the upland conditions the number of branch pod grain and seed yield of pea cultivars were higher than in the lowland conditions. On the other hand in the lowland conditions positive correlations were found between seed yield and branch number.But negative correlation was found seed yield and empty pod number. In the upland there were no correlations between seed yield and yield comonents.