Biçerdöverlerde ayırma düzeninin geliştirilmesi üzerinde araştırmalar
Researches on developing of separating system in combines
- Tez No: 119846
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Combine, Separating efficiency, Threshing efficiency, Straw walkers, Screw conveyor n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada, teğetsel akışlı biçerdöverlerde sap-tane ayırma görevini yerine getiren sarsakların bazı olumsuzluklarını ortadan kaldıracak ve yerlerine adapte olabilecek yeni bir ayırma düzeninin tasarımı amaçlanmıştır. Bu amaçla, dövücü tarafından arka tarafa gönderilen sap tabakası içindeki büyük oranda harmanlanmış tanelerin ayırımını gerçekleştirirken, aynı zamanda sapı dışarı taşıyabilecek helezonlu bir ayırma sistemi tasarımlanmış ve prototip yapımı gerçekleştirilmiştir. Araştırma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada, bir model geliştirilerek, helezonların iş yapabilirliği belirlenmiştir. İkinci aşamada ise, tasarımı düşünülen helezonlu ayırma sistemine ait, helezon adımı, helezon devri, besleme yoğunluğu ve nem içeriği gibi bazı tasarım ve işletme parametrelerinin ayırma sisteminin etkinliği üzerine etkilerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır ve gözlemlerde bulunulmuştur. Çalışmanın üçüncü aşamasında ise, yapılan ön çalışmalar ve gözlemlerin ışığında, iki ve üç adet helezona sahip iki prototip (Sistem I ve Sistem E) ayırma sistemi tasarımlanmış ve imal edilerek, test çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalarda buğday ve arpa kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, tasarımlanan helezonlu ayırma sistemlerinin, besleme yoğunluğu değişiminden çok fazla etkilenmediği, helezon adımı ve devrinin, sistemin etkinliğini belirleyen en önemli faktörler olduğu saptanmıştır. En yüksek etkinlik Sistem I ile yapılan çalışmalarda buğdayda, % 98.2, arpada % 92.6 ve Sistem II ile çalışmada buğdayda % 97.1 olarak belirlenmiştir. Sistem II ile yapılan helezonların harmanlama etkinliğine yönelik çalışmalarda ise helezonların üzerine gelen başaklı tanelerin % 72 'sini harmanladığı ve tüm sistemin harmanlama etkinliği içinde helezonların payının % 8 olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimler: Biçerdöver, Ayırma etkinliği, Harmanlama etkinliği, Sarsaklar, Helezon
Özet (Çeviri)
In this study, designing of a new separating system, which can eliminate some disadvantages of straw walkers, provide grain straw separation in tangential combines and can be adopted in place of straw walkers was aimed. For this purpose, a separating system with screw conveyors which separates the threshed grains and carries the straw to the outtake was designed. Moreover, a prototype was produced. The research was conducted in three stages. Firstly, a model was developed to obtain the performance of the screw conveyors. At the second stage, the effects of some design and operating parameters namely, screw pitch, screw rotation, feed rate and moisture content, on effectiveness of separating system were examined. In the last stage, according to the obtained data and observations, two prototypes which have two and three screw conveyors were produced and tested. As a crop, wheat and barley were used. Consequently, it was obtained that the efficiencies of designed separating systems with screw conveyors are not affected so much by change of feed rate, however, the most important factors affecting efficiency were found to be screw rotation and screw pitch. The maximum efficiencies were determined for System I, as 98.2 % in wheat and 92.6 % in barley, for System U, as 97.1 % in wheat. In addition, the experiments with System II for determining threshing efficiency of screw conveyors showed that 72 % of unthreshed grains which transferred to the separating system, were threshed by screw conveyors. Also the portion of screw conveyors in threshing efficiency of overall system was determined as 8 %.