Soya (Glycine max L. ) bitkisinde bakteri aşılamasının tütün atığı uygulamalarına bağlı olarak nodülasyon ve N2 fiksasyonuna etkisi
The Influence of bacteria inoculation to the nodulation and N2 fixation depending on the tobacco waste treatment on the soybean (Glycine max L. ) plant
  1. Tez No: 119861
  2. Yazar: NAİME ZÜHAL KETENCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA GÖK, PROF.DR. TURAN SAĞLAMTİMUR, PROF.DR. ZÜLKÜF KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Simbiyotik azot fiksasyonu, Bradyrhizobitun japonicum, soya fasulyesi, baklagillerde N2-fiksasyonu, tütün atığı uygulamaları, N2 fixation, Bradyrhizobium japonicum, soybean, legumes, The treatment of tobacco waste. n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SOYA (Glycine max L.) BİTKİSİNDE BAKTERİ AŞILAMASININ TUTUN ATIĞI UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK NODÜLASYON VE N2 FTKSASYONUNA ETKİSİ Naime Zühal KETENCİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr.Mustafa GÖK Yıl : 2002, Sayfa: 93 Jüri : Prof.Dr.Mustafa GÖK Prof.Dr.Zülküf KAYA ProfDr.Turan SAGLAMTİMUR Bu çalışmada, Çukurova Koşullarında yaygın olarak ekimi yapılan soya bitkisinde bakteri aşılamasının tütün atığı uygulamalarına bağlı olarak nodülasyon ve N2-fiksasyonuna etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla denemede, soya çeşidi olarak Sa88 tohum çeşidi kullanılmış ve tohumlara iki farklı Bradyrhizobium japonicum bakterisi (1809 ve 110 no'lu suşlar) aşılanmıştır. Ekimden önce topraklara (ağırlığa göre) farklı dozlarda tütün atığı (a/o 0, % 0.5, % 1.0, % L5) karıştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, bakteri aşılaması ve farklı tütün dozu uygulamalarında, bitkide nodülasyon, kuru madde oluşumu ve % N içerikleri yönünden artışlar sağlanmıştır. Kullanılan bakteri suşlarından, B. japonicum 1809 no'lu suş B. japonicum 1 10 no'lu susa oranla daha etkin bulunmuştur. Ayrıca, bakteri aşılaması yapılan varyantlar aşılama yapılmayan kontrol varyantlarına oranla daha etkili olduğu görülmüştür. Tütün dozu uygulamalarında ise, uygulanan tütün atığının 4ozuna göre etkilerinin birbirinden önemli derecede farklı olduğu görülmüştür. Tütün atığı uygulamalarından, % 0.5 tütün atığı uygulaması nodul sayısını, ağırlığını ve nodülde %N içeriğini, % 1.0 tütün atığı uygulaması kuru madde oluşumunu, % 1.5 tütün atığı uygulaması bitkinin kök ve köküstü aksamında % N içeriğini artırmada etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE INFLUENCE OF BACTERIA INOCULATION TO THE NODULATION AND N2 FIXATION DEFENDING ON THE TOBACCO WASTE TREATMENT ON THE SOYBEAN (Glycine max L.) PLANT Naime Zühal KETENCİ DPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr.Mustafa GÖK Year : 2002, Pages: 93 Jury : ProfDr.Mustafa GÖK ProfDr.ZülküfKAYA Prof.Dr.Turan SA?LAMTİMUR In this study, the influence of bacteria inoculation to the nodulation and N2 fixation depending on the tobacco waste treatment on the soybean plant planted widespread has been searched. With this aim, in the experiment, the kind of Sa88 has been used and two different Bradyrhizobium japonicum bacterias (1809 and 110) have been inoculated to the seeds. Before the plantation, depending on the weight, the different doses of tobacco waste (0 %, 0.5 %, 1.0 %, 1.5 %) have been mixed into the soils. According to the analysis, the increases have been provided regarding to the nodulation on the plant, dry item occurence and N % contents in the bacteria occulation and different doses of tobacco treatments. One of Strains used, 1809 registered numbered B. japonicum has been found more active with the ratio of 1 10 registered numbered B. japonicum. But in treatments of tobacco doses, depending on its dose, the influences of the treated tobacco wastes are different from each other. In the treatment of tobacco waste, the treatment of 0.5 % tobacco waste has been active in the increase of nodule number, if:s weight and N % content in the nodule and the treatment of 1.0 % tobacco waste has been active in the dry item occurance, and the treatment of 1.5 % tobacco waste has been active in the increase of % N content on the root and the matter.