Çukurova bölgesinde ikinci ürün mısırın doğrudan ekim olanaklarının araştırılması
An investigation on direct planting possibilities of second crop maize in Cukurova region
- Tez No: 119884
- Danışmanlar: PROF.DR. VAHİT KİRİŞCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Korumalı toprak işleme, Doğrudan ekim, Erozyon, Mısır
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE İKİNCİ URUN MISIRIN DOĞRUDAN EKİM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI TAYFUN KORUCU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ Yıl: 2002, Sayfa: 112 Jüri : Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Prof. Dr. Alim IŞIK Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Bu çalışmada, anızı yakmaksızın belirli ürünlerin doğrudan ekimine yönelik toprak ve makina parametreleri belirlenerek mevcut ekim makinasına uyarlanmış ve geleneksel sistemle karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'ne ait yaklaşık 1 ha'lık (131.5 x69 m) sulanabilir bir alanda tesadüf bloklarında altı faktörlü bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Tohumluk olarak, TTM-815 ikinci ürün mısır çeşidi kullanılmıştır. Deneme alanının yarısı ekim işleminden önce sulanmış, böylece tavlı (T) ve kuru (K) olmak üzere (ana parseller) iki farklı toprak koşulu oluşturulmuştur. Doğrudan ekim alanlarında anız yüksekliği; yüksek (AY) ve alçak (AA) olmak üzere iki seviyeli bir muamele olarak dikkate alınmıştır. Geleneksel ekim işlemi; birinci ve ikinci sınıf toprak işleme makinalarıyla yapılan tohum yatağı hazırlığının ardından gerçekleştirilmiştir. Doğrudan ekim işlemi, pnömatik ekim makinasına“ikiz düz disk+8 dalgalı disk”(8),“ikiz düz disk+12 dalgalı disk”(12),“ikiz düz disk+tekli düz disk”(D) ve“ikiz düz disk”(B) eklenerek gerçekleştirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda toprak işleme sistemlerinin mısır tane verimi ve tarla filiz çıkışı üzerinde % 1 önem seviyesinde etkili olduğu görülmüştür. En yüksek verim değeri, kuruya geleneksel ekim yöntemi (GK) ve kuruya ikiz düz disk+8 dalgalı diskle yüksek anıza (8AYK) doğrudan ekimin yapıldığı yöntemle elde edilmiştir. Tava ikiz düz disk+tekli düz diskle yüksek anıza (DAYT) doğrudan ekimin yapıldığı yöntemde de verim en düşük düzeyde gerçekleşmiştir. Uygulamalar arasında toplam yakıt tüketimi ve çalışma süresi değerinin % 1 önem seviyesinde önemli olduğu görülmüştür. Geleneksel sisteme göre doğrudan ekim yöntemlerinde yakıt tüketimi ve çalışma süresi bakımından yaklaşık % 35-60 arasında tasarruf sağlanmıştır. Gelir/gider oranı yönünden mevcut koşullar dikkate alındığında en kârlı ekim sisteminin kuruya ikiz düz disk+8 dalgalı diskle alçak anıza (8AAK) doğrudan ekim olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS AN INVESTIGATION ON DIRECT PLANTING POSSIBILITIES OF SECOND CROP MAIZE IN ÇUKUROVA REGION TAYFUN KORUCU DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITU OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Jury Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ Year: 2002, Pages: 112 Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Prof. Dr. Alim IŞIK Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN In this study, soil and machinery parameters were determined in direct planting systems without burning stubble and these were adapted to a commercial pneumatic planter. The results were compared with conventional tillage. The study was carried out in approximately 1 ha (131.5x69 m) irrigated production area on Agricultural Research Farm of Faculty of Agriculture University of Çukurova in Adana-Turkey. The research plan was set up in completely randomized blocks of split-plot design with three replicates to analyze the data. TTM-815 that is second crop maize variety was planted. Half of the field was irrigated before planting process thus; two different soil conditions (dry conditions (K) where irrigation is made after planting, and good conditions (T) where irrigation is made before planting) were formed. Stubble height was also considered as a different treatment that has two levels (tall (AY) and short (AA) stubble). Conventional planting was accomplished after seedbed preparation operations had been done by primary and secondary tillage implements. Direct planting was performed with pneumatic planter equipped with“flat double discs”+“8 wave coulter”(8),“flat double discs”+“12 wave coulter”(12),“flat double discs”+“smooth coulter”(D) and“flat double discs”(B). The results show that the effect of tillage methods was significant at 1% level on corn yield and seedling emergence. Conventional tillage (GK) and direct planting into tall stubble method with 8-waved coulter at dry soil condition (8AYK) gave the highest yield while the lowest yield was found on direct drilling into short stubble method with smooth coulter at good soil condition (DAAT). The effect of tillage methods was also significant at 1% level on fuel consumption and working time. There was approximately 35-60% reduction in fuel consumption and working time at direct planting systems in respect to the conventional tillage system. It is possible to say that the most profitable planting system in terms of incomes/costs ratio under current conditions was direct planting into short stubble method with 8-waved coulter at dry soil condition. Keywords : Conservation Tillage, Direct Drilling, Erosion, Maize II