Berke barajı (Osmaniye) göl alanında görülen karstlaşma olayları
Karstification around the Berke dam site (Osmaniye)
  1. Tez No: 119892
  2. Yazar: HASAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojeoloji, Karstlaşma, Kaotik Bölge, Karot Numunesi, Enjeksiyon Perdesi, Hydrogeology, Karstification, Chaotic Region, Core sample, Grout Curtain. ii *$&#*** ^YtKs^^iTîiajaö
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BERKE BARAJI (OSMANİYE) GÖL ALANINDA GÖRÜLEN KARSTLAŞMA OLAYLARI Hasan OZCAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Yıl: 2001, Sayfa: 50 Jüri Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Doç. Dr. Şaziye BOZDAĞ Yrd. Doç. Dr. Sedat TÜRKMEN Çalışma bölgesi olan Berke Barajı; Kahramanmaraş'ın 40 km bulunmakta olup, Osmaniye iline bağlı Düziçi ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Bölgede yapılan çalışmada baraj yapımı sırasında karşılaşılan jeolojik ve hidrojeolojik sorunların incelenmesi amacıyla proje alanının 1/10.000 ölçekli bir hidrojeoloji haritası yapılmıştır. Bölgedeki önemli sayılabilecek fay, bindirme gibi düzlemsel yapı elemanları ile bölgede gözlenen hidrojeolojik verilerde harita üzerine işlenmiştir. Ayrıca inceleme alanında yer alan formasyonların hidrojeolojik özellikleri gözönüne alındığında bölgenin oldukça geçirimli ve karstik bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Bu nedenle de bölgede barajın yapımını önemli ölçüde etkileyecek geniş boyuttaki karstik boşluklara (kaotik bölge) rastlanılarak, bunların fotoğraflandırılması ve sondajla alman karot numunelerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Bunun sonucunda da, bölgenin yüksek derecede bir karstlaşmaya sahip olduğu anlaşılmış ve karstik yapıların enjeksiyonla sağlamlaştırması yapılmıştır. Böylece bölgede bulunan geçirimli birimler ile geçirimsiz birimler birbirine bağlanarak sağlam bir enjeksiyon perdesi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KARSTIFICATION AROUND THE BERKE DAM SITE (OSMANİYE) MSc THESIS Hasan ÖZCAN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Assoc. Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Year: 2001, Pages: 50 Jury Assoc. Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Prof. Dr. Şaziye BOZDA? Assoc. Prof. Dr. Sedat TÜRKMEN The Berke Dam, which is the study area, is located in the Düziçi Town of Osmaniye, 40 km away from the Kahramanmaraş. For the purpose of the investigation of the geological and hydrogeological problems during the construction period of the dam, a hydrogeological map of the project area was prepared at a scale of 1/10.000. Significant planar structural elements, such as faults and thrusts, and hydrogeological features of the region were plotted on the map. The region indicates a permeable and karstic structure characteristics, due to hydrogeological properties. Large karstic cavities (chaotic region) were observed, which would effect the construction of the dam. Pictures were taken and core samples recovered from boreholes were evaluated. As a result, it has been identified that the region had a high degree karstification so that these cavities have been grouted. Therefore, intact grout curtain were created by means of connection of the permeable and impermeable units in the region.