Nagidos Hellenistik dönem seramikleri
The Hellenistic period ceramics of Nagidos
  1. Tez No: 188815
  2. Yazar: HATİCE KÖRSULU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT DURUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Hellenistik seramik, Nagidos, batı yamacı seramiği, bezemesiz kaplar, form, astar, bezeme, Hellenistic ceramic, Nagidos, west-slope ceramic, undecoratedpotteries, form, slip, decoration
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Nagidos, Dağlık Kilikia'da, Anemurium'un 10 km doğusunda yer almaktadır.1998-2002 yılları arasında burada Prof. Dr. Serra Durugönül başkanlığında kazılaryapılmıştır. Bu çalışmanın konusu Nagidos kazılarından ele geçen Hellenistik dönemseramikleridir.Hellenistik dönem seramikleri, Nagidos Akropolünde yapılan kazılarda hernoktadan ele geçmiştir. Ancak en yoğun güney yamaçta ortaya çıkarılan ?Yamaç Evler?kompleksinden gelmiştir. ki tür seramik tespit edilmiştir: 1. Batı yamacı stilinde bezeliolan seramikler 2. Bezemesiz kaplar.M.Ö. 4. yy. sonu-3. yy.ın ilk çeyreğine ait kaplar Nagidos'ta M.Ö. 333'tensonra bir gerileme döneminin söz konusu olmadığını ortaya koymuştur. M.Ö. 3. yy.ın 2.çeyreğine ait malzeme sayısı azdır. Ancak bu döneme ait sikkeler ve mühürlü amphoralaryoğundur. M.Ö. 3. yy.ın 2. yarısında ise Nagidos Hellenistik dönem seramiğinde birpatlama yaşanmıştır. Batı yamacı seramiği de M.Ö. 3. yy.ın 2. yarısına ait kaplarda tespitedilmiştir. Nagidos'ta, ithal olduğu düşünülen az miktardaki kaplar dışında, seramikleringenelinde tespit edilen kil renkleri ve katkı maddeleri, Hellenistik dönemde yerel üretiminartış gösterdiğine işaret etmektedir. Nitekim bazı Hellenistik seramik gruplarının kilözellikleri, M.Ö. 3. yy.'da Nagidos'ta üretildiği tespit edilen mühürlü amphoralarlaparalellik taşımaktadır.Nagidos'ta seramik buluntular M.Ö. 2. yy.ın ortalarında sona ermektedir. Butespit, diğer buluntularla da desteklenmektedir. Buluntularla ortaya çıkan bu durum M.Ö.2. yy. ortalarında Nagidos Akropolünün terk edildiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Nagidos is located in Rough Cilicia 10 kilimters east of Anemurium. In theyears from 1998 to 2002 excavations were lead by Prof. Dr. Serra Durugönül in this area.The subject of this study is the Hellenistic period ceramics which were found in Nagidos.These Hellenistic period ceramics were found from each point of the acropolis.However, the greatest part of the finds come from the south slope complex called the?slope houses?. Two kinds of ceramics were defined: 1. ceramics in the style of west-slope2. undecorated pottery.Potteries which belong to the first quarter of the 3rd century and end of the 4thcentury B.C. point out that a regression period didn?t take place in the region after 333B.C.. Find which belong to the 2nd quarter of the 4th century B.C. are rare. However, thedensity of coins and stamped amphoras of the period is enormous. In the second half of the3rd century B.C. the hellenistic ceramics gained an enormous density. Also west-slopeceramic style was defined in the potteries which belong to the second half of the 3rdcentury B.C.. Except few potteries which were possibly imported, Nagidos clay coloursand additive materials; which were found in nearly all of the ceramics, state that localproduction made a huge increase in the Hellenistic period. Moreover, clay features of someHellenistic ceramic groups have similarities with stamped amphoras which were producedin Nagidos in the 3rd century B.C.Nagidos ceramic finds end in the middle of the 2nd century B.C. This point issupported with other finds. The situation revealed by finds, points out that the acropolis ofNagidos was evacuated in the middle of the 2nd century B.C.