Diyarbakır koşullarında farklı azot dozları ve bitki sıklığının mısır (Zea mays L. )'ın hasıl verimi ve bazı tarımsal karakterlerine etkisi üzerine bir araştırma
An Investigation on the effects of different plant densities and nitrogen doses on yield and some agricultural characters of maize (Zea mays L. ) in Diyarbakır
  1. Tez No: 119917
  2. Yazar: VEYSEL SARUHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURAN SAĞLAMTİMUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Azot Dozu, Bitki Sıklığı, Hasıl Verimi, Maize, Nitrogen Doses, Plant Density, Green Herbage Yield. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz DOKTORA TEZİ DİYARBAKIR KOŞULLARINDA FARKLI AZOT DOZLARI VE BİTKİ SIKLIĞININ MISIR ( Zea mays L.)'IN HASIL VERİMİ VE BAZI TARIMSAL KARAKTERLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Veysel SARUHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR Yıl: 2001 Sayfa:85 Jüri: Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Prof. Dr. Veyis TANSI Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Yrd. Doç Dr. İsmail GÜL Bu araştırma, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma alanında U. ürün mısır yetiştirme sezonunda dört farklı azot dozu (0, 10, 20 ve 30 kg-N/da ) ve üç sıra üzeri mesafesinin (5, 10 ve 15 cm ) mısır bitkisinde (Zea mays L.) hasıl verimi ve bazı tarımsal karakterler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, bitki sıklığı arttıkça; bitki boyu, dekara koçan sayısı, ilk koçan yüksekliği, hasıl ve kuru madde verimi ile bitkide sap oranının arttığı, koçan boyu, koçan çapı, yaprak sayısı, sap kalınlığı, bitkide koçan, yaprak, sap ağırlıkları ile koçan oranının azaldığı, artan azot dozlarından ise; koçan sayısı, koçan çapı, sap kalınlığı, hasıl ve kuru madde verimi, bitkide koçan, yaprak ve sap ağırlıklarının arttığı saptanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda U. ürün silajlık mısır yetiştiriciliğinde azotlu gübre uygulamasında en yüksek hasıl (8611.50 kg/da) ve kuru madde (2160.63 kg/da) verimlerine 30 kg/da azot uygulamasında ulaşılmıştır. Ancak, 30 ile 20 kg/da azot uygulamaları arasında hasıl ve kuru madde verimleri yönünden istatistiki olarak bir fark bulunmamaktadır. Dolayısıyla, uygulamada ekonomik olması açısından 20 kg/da azot uygulaması önerilebilir. Bitki sıklığında ise en yüksek verime (8939.84 kg/da hasıl ve 2798.78 kg/da kuru madde) sıra üzeri aralığı 5 cm (28571 bitki/da) olduğunda erişilmiştir. Bu durumda koçansız bitki sayısında artış olduğundan uygulamada sıra arası uzaklığı 10 cm (14285 bitki/da, 7908.03 kg/da hasıl ve 2446.50 kg/da kuru madde) olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS AN INVESTIGATION ON THE EFFECTS OF DIFFERENT PLANT DENSITIES AND NITROGEN DOSES ON YIELD AND SOME AGRICULTURAL CHARACTERS OF MAIZE( Zea mays L.) IN DİYARBAKIR Veysel SARUHAN DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTIE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Turan SAGLAMTIMUR Year: 2001 Pages: 85 Jury: Prof. Dr. Turan SAGLAMTIMUR Prof. Dr. Hasan GULCAN Prof. Dr. Veyis TANSI Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Yrd. Doç Dr. Ismail GUL In order to determinate effect of different N doses and plant densities on agricultural characteristicies and forage yield of maize, the field trials were carried out at the Dicle University, Research Area of the Faculty of Agriculture in during the double crop season. According to result of the experiment it has been determined that increased plant densitiy increased plant height, ear number, first ear height, green herbage yield, dry weight and stem-plant ratio, also that increased N doses increased ear number, ear diameter, stem thickness, total green herbage and dry weight, ear-leaf- stem weights. It has been concluded from results that the highest forage (861 1.50 kg/da) and dry matter yields (2160.63 kg/da) were obtained from the plots receiving 30 kg/da N because therewere no significant yield differences between 20 and 30 kg/da (7908.03 kg/da green herbage and 2446.50 kg/da dry mater yields), from point of view economical evelution plant densities the highest yield (8939.84 kg/da green herbage and 2798.78 kg/da dry mater yields) were obtained from the density of 28571 plants/da but 14285 plants/da is more applicable due to less plant without ear.