Variable frequency control of induction motors
Endüksiyon motorların değişken frekans kontrolü
- Tez No: 119919
- Danışmanlar: PROF. DR. JULİAN RİCHARDSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PWM, İndüksiyon motorların hız kontrolü II, PWM, speed control of induction motors, KURUl*
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ENDÜKSİYON MOTORLARIN DEĞİŞKEN FREKANS KONTROLÜ Suat SARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof.. Dr. Julian RICHARDSON Yıl:2002 Sayfa: 79 Jüri : Prof.. Dr. Julian RICHARDSON Prof. Dr. A. Hamit SERBEST Doç. Dr. Mehmet TÜMAY Bir endüksiyon motoru genellikle çalışmaları için belirli bir voltaj veya frekansa göre tasarlanırlar. Değişken voltaj ve frekans sağlayıcılar motorun hız kontrolünü voltaj veya rotor rezistans kontrol metotlarına oranla daha geniş bir alanda mümkün kılar. Manyetik sistemdeki akış yoğunluğunu istenilen hızların bölgesi üzerinde kabul edilebilir bir seviyede devam ettirebilmek önemlidir. Bu voltajı frekansa orantılı bir voltaj kaynağını gerekli kılar. Bu projede bir endüksiyon motorun 50 Hz olan çalışma frekansı ile ayrıca sistemin müsaade ettiği mümkün olan bu alanın daha düşük ve yüksek uçlarındaki 10 Hz ve 100 Hz deki performansı araştırıldı. Değişken voltaj/frekans kaynağı olarak PWM (Pulse Width Modulation) kontrole sahip bir kaynak kullanıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS VARIABLE FREQUENCY CONTROL OF INDUCTION MOTORS Suat SARI DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.. Dr. Julian RICHARDSON Year:2002 Pages: 79 Jury : Prof.. Dr. Julian RICHARDSON Prof. Dr. A. Hamit SERBEST Assoc. Prof. Dr. Mehmet TÜMAY Variable frequency control of induction motors requires careful analysis for a number of different operational conditions. An induction motor is generally designed for operation on one specific voltage and frequency supply. A variable voltage and frequency supply enables speed control of the motor over a wider range compared to other methods such as voltage or rotor resistance control. It is important that the flux density in the magnetic system is kept at an acceptable level over the range of speeds required. This necessitates a voltage supply whose voltage is approximately proportional to the frequency. The performance of an induction motor over its useful speed range and also its performance at the lower and higher ends of that range is investigated. The current accepted range for a 50 Hz is verified and evaluated as from 10 to 100 Hz, with deteriorated performance at the ends of this range. The particular voltage/frequency source is by Pulse Width Modulation (PWM) control.