Yeni pestisitlerin (fludioxanil ve cyprodinil) kalıntı analizleri
Residue analysis of new pesticides (fludioxanil ve cyprodinil)
- Tez No: 119921
- Danışmanlar: PROF. DR. GAYE ERBATUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Toprak, Domates, Cyprodinil, Fludioxanil, Soil, Tomatoes, Water, Cyprodinil, Fludioxanil n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz DOKTORA TEZİ YENİPESTİSİTLERİN (FLUDIOXAML VE CYPRODİNİL ) KALINTI ANALİZLERİ hüseyin Yılmaz çukurova üniversitesi fen bilimleri enstitüsü kimya anabilim dalı Danışman: Prof.Dr. Gaye Erbatur Yd: 2002, Sayfa: 53 Jüri : Prof. Dr. Gaye ERBATUR Doç. Dr. Sermin ÖRNEKTEKİN Yard. Doç. Dr. Güzide YÜCEBİLGİÇ Seralarda domates yetiştiriciliğinde kurşuni küf (Botrytis Cinerea) hastalığına karşı kullanılan cyprodinil ve fludioxanil etkili fungusitlerini içeren tarım ilacının domateste, toprakta, suda ve farelerin yağ dokularında kalıntı miktarları incelenmiştir. Tarım ilacı üretici firmanın önerdiği dozda uygulanmıştır. Kalıntı analizleri uluslar arası kabul edilen yöntemlerden (AOAC: Multi Resudue Metod) çoklu kalıntı metodu kullanılarak cyprodinil ve fludioxanil etkili fungusitlerin bu yöntemle analiz uygunluğu araştırılmıştır. Analizler gaz kromatografisine bağlı azot fosforlu detektör (NPD) ile yapılmıştır. Cyprodinil ve fludioxanil etkili fungusitler domates üzerinde kısa sürede bozulduğu ve hasat süresinde müsaade edilebilir maksimum kalıntı miktarının altına düştüğü belirlenmiştir. Topraktaki kalıntı uzun süre bozulmadan kaldığı görülmüştür. Suda yapılan çalışmada etkili fungusitlerin yer altına sızmadığı ve üst tabaka toprağında kaldığı belirlenmiştir. Farelerden alınan yağ örneklerinde yapılan analizlerde kullanılan yöntemin uygun olmadığı belirlenmiştir. Etkin pestisitlerin analizleri farklı cihazlarla yapılarak hangi cihazın daha uygun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phd THESIS RESIDUE ANALYSIS OF NEW PESTICIDES (FLUDIOXANIL AND CYPRODINIL) HÜSEYİN YILMAZ DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. Gaye Erbatur Year:2002, Pages: 53 Jury : ProfDr. Gaye Erbatur Assoc. Prof. Dr. Sermin ÖRNEKTEKİN Asst. Prof. Dr. Güzide YÜCEBİLGİÇ Levels of cyprodinil and fludioxanil fungicides which was used for Botrytis Cinerea were studied in an experiment in on Green House tomatoes, soils, water and fats. The method for extraction procedure was a version off Associated Official Analytical Chemistry (Multi Residue Method ) which was used for first time to analysis of cyprodinil and fludioxanil fungicides. The both fungicides were applied according to recommended application procedures. Residues were determined with a Gas Chromatograph with Nitrogen Phospforus Detector. Results shows that for green house tomatoes after recommended pre-harvest interval the both fungicides levels were below the maximum residues limits (MRL). The residues levels in soil were determined for a long period. The method that was used for extraction of fats was not applicable for these fungicides. The fungicides did not leach to the ground water they were still on upper soil. The pesticide was analyzed with different chromatograph instrument and the response factors were determined with these instruments.