İçten yanmalı motorlarda silindir içi akış karakteristiklerinin belirlenmesi
Determination of the cylinder flow characteristics in internal combustion engine
- Tez No: 119930
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beş delikli küresel pitot tüpü, PIV, FLUENT, Girdap oluşumu, Yanma, Five hole spherical pitot tube, PIV, FLUENT, Vortex formation, Combustion. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ İÇTEN YANMALI MOTORLARDA SİLİNDİR İÇİ AKIŞ KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ ABDULKADİR YAŞAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Kadir AYDIN Yıl 2002, Sayfa : 171 Jüri : Prof.Dr. Kadir AYDIN Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Prof. Dr. Ertuğrul BALTACIOĞLU İçten yanmalı motorların silindiri içerisindeki akış karakteristiklerinin belirlenmesine bir çok deneysel yöntem ve sayısal çözümler ışık tutmaktadır. Bu amaçla, silindir içi akışlar bir silindir supap modelinde, çeşitli supap geometrisi ve supap açıklığında hem deneysel hem de sayısal olarak incelenmiştir. Elde edilen neticelerden, akış yapısının supap pozisyonuna, silindir kafasından olan mesafeye ve supap açıklığına bağlı olduğu bulunmuş olup, supap açıklığının artması durumunda silindir içerisinde supap altında oluşan ölü akış bölgesinin genişliğinin azaldığı ve akış yönünün değiştiği gözlenmiştir. Beş delikli küresel pitot tüpü, boya ile akış görüntüleme yöntemi ve parçacık görüntülemeli hız ölçme tekniği sonuçlarının sayısal olarak hesaplanan sonuçlarla yakın benzerlikler gösterdiği anlaşılmıştır. İncelenen supap açıklıkları içerisinde optimum bir yanma işlemini gerçekleştirebilmek için 5 mm supap açıklığının en iyi girdap yapışım verdiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF THE CYLINDER FLOW CHARACTERISTICS IN INTERNAL COMBUSTION ENGINE ABDULKADİR YAŞAR DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Kadir AYDIN Year 2002, Pages : 171 Jury : Prof. Dr. Kadir AYDIN Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Prof. Dr. Ertuğrul BALTACIO?LU In this study, flow characteristics were investigated in a cylinder of an internal combustion engine both numerically and experimentally. Particle image velocimetry technique was used to measure the velocity distribution in the cylinder to observe the flow characteristics. FLUENT package programme based on the finite volume method was used to model the flow in the cylinder of an internal combustion engine. Experiments and numerical studies were carried out at various valve geometries and valve clearances. The results of experimental and numerical studies show that the flow structure changes with valve position and valve clearance. It also changes along the cylinder stroke. When the valve clearance increases, the width of the wake region behind the valve decreases. Besides this, the direction of the flow at the entrance of the cylinder changes with valve clearance. Five-hole spherical pitot tube was also used to measure the flow velocity and direction in the cylinder. Results obtained from five hole spherical pitot tube show good agreement with the results of PIV technique and numerical model. Experimental and numerical results show that when the valve clearance is 5 mm, the best vortex structure leading to an optimum combustion in internal combustion engines occurs.