Yalancı büküm tekstüre yöntemiyle polyester iplik üretiminde optimizasyona yönelik bir çalışma
A Study on the optimization of polyester yarn production by false-twist texturing method
  1. Tez No: 119936
  2. Yazar: AZİZ KANITATLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAT ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polyester, Filament, POY, Tekstüre, Yalancı Büküm m, Polyester, Filament, POY, Texturing, False Twist IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ YALANCI BÜKÜM TEKSTÜRE YÖNTEMİYLE POLYESTER İPLİK ÜRETİMİNDE OPTİMİZASYONA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA Aziz KANITATLI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLÎM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Nihat ÇELİK Yd: 2002, Sayfa: 79 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Nihat ÇELİK : Doç.Dr. Osman BABAARSLAN : Doç.Dr. Orhan BÜYÜKALACA Bu tez programı kapsamında, yalancı büküm tekstüre polyester iplik eldesinde, üretim ve ürün performansım etkileyen faktörler üzerinde araştırma ve deneme çalışmaları hedef alınmıştır. Bu bağlamda, üretim ve proses parametrelerinin nihai ürün özelliklerine olan etkileri incelenmiştir. Elde edilen verilerin ışığı altında, üründe arzu edilen özellikler açısından, hammadde ve proses parametreleri arasındaki uyumu en iyi ve en kısa sürede belirleyebilmeye yönelik bir yöntemin ortaya konması esas amaç olmuştur. Uygulamaya yön vermek açısından, tekstüre iplik üretimi ve tekstüre iplik özelliklerine etki eden ana proses şartlarından olan sıcaklığın seçimi ile tekstüre ipliklerin kalitelendirilmesi için en önemli parametre olan gerginlik seviyelerinin tespit edilmesi ile belirli bir ölçüde hedefe varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A STUDY ON THE OPTIMIZATION OF POLYESTER YARN PRODUCTION BY FALSE-TWIST TEXTURING METHOD Aziz KANIT ATLI DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : AssistProf.Dr. Nihat ÇEIİK Year: 2002, Pages: 79 Jury : AssistProf.Dr. Nihat ÇELİK : Assoc.Prof.Dr.OsmanBABAARSLAN : Assoc.Prof.Dr. Orhan BÜYÜKALACA In this study, it was aimed at investigating on evaluation the factors which effect the performance of product and manufacturing on polyester yarn production by false twist texturing method. Therefore made to optimise the production, in order to have the desired characteristics of the yarn and the best running conditions of the system. According to the results, main goal of thesis is accomplished partly by designating of the temperature level that effect textured yarn spesifications and texturing process and of the yarn tension level which determines textured yarn quality.