Farklı kavun genotiplerinde in vitro rejenerasyonun morfolojik ve anatomik yapısının incelenmesi
Investigation of morphologic and anatomic structures on in vitro regeneration of different melon varieties
  1. Tez No: 119935
  2. Yazar: HAKKI KAÇAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YEŞİM YALÇIN MENDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cucumis melo, kavun, rejenerasyon, in vitro, histoloji, Cucumis melo, melon, regeneration, in vitro, histology
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI KAVUN GENOTİPLERİNDE İN VİTRO REJENERASYONUN MORFOLOJİK VE ANATOMİK YAPISININ İNCELENMESİ HAKKI KAÇAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman Yıl Jüri Yrd. Doç. Dr. Yeşim YALÇIN-MENDİ Yrd. Doç. Dr. Yeşim YALÇIN-MENDİ Prof. Dr. Nebahat SARI Yrd. Doç. Dr. Sema DÜZENLİ Bu çalışmada, farklı kavun genotiplerine (Cucumis melo L.) ait kotiledon eksplantlarında in vitro rejenerasyonun morfolojik ve anatomik yapısı incelenmiştir. İnodorus, reticulatus ve cantalupensis grupları içerisine giren Kırkağaç 637, Ananas ve Ç.Ü. MA2 kavun genotipkrinin, NA8 ortamında rejenerasyonları sağlanmıştır. Tüm genotipler için rejenerasyon ve organogenesis sırasıyla 2. ve 7. günlerde gözlenmiştir. Morfolojik olarak ilk meristematik yapı ise; Kırkağaç 637'de 12. günde, Ananas çeşidinde 15. günde, Ç.Ü. MA2'de ise 17. günde belirlenmiştir. Histolojik çalışmalarda ise rejenere olmuş eksplantlar her gün fiksasyon solüsyonuna konulmuşlardır. İlk organogenetik meristemin eksplantların ortama konulmasından Kırkağaç 637'de 10, Ananas'da 14 ve Ç.Ü. MA2'de 16 gün sonra oluşmaya başladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc. THESIS INVESTIGATION OF MORPHOLOGIC AND ANATOMIC STRUCTURES ON IN VITRO REGENERATION OF DIFFERENT MELON VARIETIES HAKKI KAÇAN DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLDXD SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Yeşim YALÇIN-MENDİ Year : Jury : Assist. Prof. Dr. Yeşim YALÇIN-MENDİ : Prof. Dr. Nebahat SARI : Assist. Prof. Dr. Sema DÜZENLİ In this study, morphological and anatomic structures of in vitro regeneration for cotyledon explants belong to different melon genotypes were investigated. Regeneration was obtained from NA8 medium for Kirkagac 637, Ananas and Ç.Ü.MA2 belong to inodorus, reticulatus and cantalupensis group, respectively. Regeneration and organogenetic bud formation were observed morphologically at 2nd and 7* days, respectively for all three genotypes. First meristematic structures were determined at 12th day for Kirkagac 637, 15* day for Ananas and 17* day for Ç.Ü. MA2. For histological studies, regenerated explants for each day were put in fixative solution. It was obtained that first meristematic structure was determined at 10* day for Kirkagac-637, 14* day for Ananas and 17* day for Ç.Ü. MA2.