Diffraction of obliquely incident plane waves by an impedance wedge with surface impedances being equal to the intrinsic impedance of the medium
Eğik olarak gelen düzlemsel dalgaların yüzey empedansı ortamın öz empedansına eşit olan kamadan kırınımı
  1. Tez No: 119938
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL ZATEROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGUT İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Empedans Kama, Fonksiyonel Eşitlikler, Sommerfeld İntegralleri, Malyuzhinets Teoremi. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DIFFRACTION OF OBLIQUELY INCIDENT PLANE WAVES BY AN IMPEDANCE WEDGE WITH SURFACE IMPEDANCES BEING EQUAL TO THE INTRINSIC IMPEDANCE OF THE MEDIUM Mustafa K. ZATEROGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANA BİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Turgut İKİZ Yıl: 2002 Sayfa: 60 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Turgut İKİZ Prof. Dr. A. Hamit SERBEST Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZDEMİR Bu çalışmada eğik geliş durumunda düzlemsel dalgaların kamadan kırınımı problemi incelenmiştir. Kama kanonik bir yapıdır ve kamadan kırınım, çeşitli karmaşık nesnelerin saçılma modellemesinde kullanılabilir. Maxwell denklemleri kullanılarak alan bileşenleri z-bileşenleri cinsinden ifade edilmiştir. Uygun sınır koşullan kullanılarak, alan bileşenleri ve onların (p ve r ye göre türevleri cinsinden bir küple edilmiş denklem sistemi elde edilmiştir. Benzerlik dönüşümü kullanılarak sistem küple edilmemiş hale getirilmiştir. Çözüm Sommerfeld integralleri formunda aranmıştır. Sommerfeld integrallerine Malyuzhinets teoremi uygulanmıştır. Homojen fonksiyonel eşitliklerin çözümü x^> fonksiyonu cinsinden verilmiştir. Böylece kapalı formda çözüm elde edilmiştir. Asimptotik analiz için Sommerfeld kontum, en dik iniş çizgisi yöntemiyle SDP(-tc) ve SDP(7t) çizgilerine ötelenmiştir. Böylelikle difraksiyon katsayısı, gelen ve yansıyan alanlar için analitik ifadeler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DIFFRACTION OF OBLIQUELY INCIDENT PLANE WAVES BY AN IMPEDANCE WEDGE WITH SURFACE IMPEDANCES BEING EQUAL TO THE INTRINSIC IMPEDANCE OF THE MEDIUM Mustafa K. ZATEROGLU DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst. Prof. Dr. Turgut İKİZ Year: 2002 Pages: 60 Jury : Asst. Prof. Dr. Turgut İKİZ Prof. Dr. A. Hamit SERBEST Asst. Prof. Dr. Caner ÖZDEMİR In the present work, the problem of plane wave diffraction by a wedge with different face impedances is investigated for oblique incidence case. Wedge is a canonic object and diffraction from wedge may be used in modelling scattering from a variety of complex objects. By using the Maxwell's equations the field components can be expressed in terms of z-components. By applying appropriate boundary conditions, a coupled system of equations is obtained in terms of field components and derivatives of field components with respect to