Yağ sanayii atık sularının arıtılmasında içme suyu arıtma tesisi atık çamurlarının koagülant olarak kullanılması
An Investigation of the use of water works sludge as a coagulant for the treatment of vegetable oil industry wastewater
- Tez No: 119947
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT BAŞIBÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel yağ sanayii, atıksu arıtımı, içme suyu arıtma çamuru, koagülasyon
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz YÜKSEK LİSANS İÇME SUYU ARITMA TESİSİ ÇAMURLARININ BİTKİSELYAĞ SANAYİİ ATIKSULARININ ARITILMASINDA KOAGÜLANT OLARAK KULLANIMININ ARAŞTIRILMASI Demet KALAT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Yıl : 2002, Sayfa : 76 Jüri : Prof.Dr.Ahmet YÜCEER Yrd.Doç.Dr.Mesut BAŞIBÜYÜK Yrd.Doç.Dr.Ramazan BİLGİN İçme suyu arıtımında kaogülasyon-flokülasyon işlemlerinden sonra atık çamur meydana gelir. Bu çamur kullanılan koagülanta göre demir çamuru, alüm çamuru olarak adlandırılır. Adana' da Organize Sanayi Tesislerine içme ve kullanma suyu sağlayan arıtma tesisinde demir üç klorür kullanılmaktadır. Bu çalışmada bu çamurun bitkisel yağ endüstrisinden kaynaklanan atıksuların arıtımında koagülant olarak kullanılabilirliği incelenmiştir. Bu amaçla atık çamurun optimum dozu ve pH değeri, KOİ, yağ-gres ve AKM giderimi açısından incelenmiştir. Buna göre çamurun koagülant gibi davrandığı gözlenmiş olup yüksek KOİ ve AKM giderimi sağlanmıştır. 1900 mg/L çamur dozunda ve. pH 8,5 'de %74 KOİ, % 99 yağ-gres, %84 AKM giderimi sağlanmıştır. Çamurun verimi alüm, taze demir üç klorür, kil ve bu koagülantlarla içme suyu arıtma tesisi çamurunun kombinasyonları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ( M.Sc. Thesis) AN INVESTIGATION OF THE USE OF WATERWORKS SLUDGE AS A COAGULANT FOR THE TREATMENT OF VEGETABLE OIL INDUSTRY WASTEWATER Demet KALAT DEPARTMANT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist Prof. Dr. Mesut BAŞIBÛYÜK Year 2002,Pages: 76 Jury : Prof.Dr.Ahmet YÜCEER Assist Prof. Dr.MesutBAŞIBÜYÜK Assist Prof.Dr.Ramazan BÎLGÎN Water treatment works using coagulation/flocculation in the process stream will generate a waste sludge. Waterworks sludge can be identified depending on what coagulant used for the coagulatioa The works in Adana, Turkey uses ferric chloride. The potential for using this sludge for the treatment of vegetable oil industry wastewater by coagulation has been investigated. For this purpose, the optimum dosage and optimum pH have been investigated for the removal of COD,SS and oil and grease. The sludge acted as a coagulant and removed COD with excellent removal efficiencies. Under the condition of 1900 mg/1 water works sludge dose and pH 8.5, %74 COD, %99 oil and grease and %84 SS removals were obtained. The efficiency of sludge was also compared with alum, fresh ferric chloride, clay, and combination of these coagulants with waterworks sludge. Key Words : Vegetable oil industry, wastewater treatment, Waterworks sludge, coagulation n