Bazı çim türlerinde GA3 ve CCC uygulamasının etkileri
Effects of GA3 and CCC application on some of turf grass species
  1. Tez No: 119946
  2. Yazar: SIDDIK DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZERRİN SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki Büyüme Düzenleyicileri (BBD), Cynodon dactylon, Paspalum notatum, Pennisetum clandestinım, Stenotaphrum secundatum, Plant growth regulator (PGR), Cynodon dactylon, Paspalum notatum, Pennisetum clandestinim, Stenotaphrum secundatum II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI ÇİM TÜRLERİNDE GA3VE CCC UYGULAMASININ ETKİLERİ Sıddık DOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİMD ALI Danışman: Doç. Dr. Zerrin SÖĞÜT Yıl: 2002 Sayfa : 63 Jüri: Prof. Dr. Sevil ALTAN Yrd. Doç. Dr. Rüya YILMAZ Bu araştırma, Haziran-Kasım 2001 arasında Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde (Mersin) yürütülmüştür. Amacı Cynodon dactylon, Paspalum notatum, Pennisetum clandestinum ve Stenotaphrum secundatum' un bazı büyüme özellikleri üzerine Gibberellic Asit (GA?) ve Chlormequat (CCC)'ın etkilerim belirlemektir. GA3 (0 ve 50 ppm) ekim-dikimle birlikte, CCC (0,1000 ve 2000 ppm) ilk biçim sonrasında bir kez olmak üzere toprağa püskürtülerek uygulanmıştır. GA3 uygulaması tüm türlerde rengi koyulaştırmıştır. CCC uygulamaları türlere farklı şekillerde etki yapmıştır. Cynodon dactylon 'da CCC uygulamaları bitki boyu, biçim ağırlığı, kardeş ve rizom sayılan, kök uzunluğu ve yoğunluğu üzerine etkili olmuştur. Bitki boyunda azalma ortaya çıkmamış, ancak, biçim ağırlığı ve kök yoğunluğu azalmış, kardeş sayısı ve kök uzunluğu artmıştır. 1000 ppm'lik CCC uygulaması rizom sayısını artırırken, 2000 ppm'lik rizom sayışım azaltmıştır. Paspalımı notatum'da. rizom sayılan 1000 ppm'lik CCC uygulaması ile artmış, Pennisetum clondestinum' da ise azalmıştır. Stenotaphrum secundatum türünde ise biçim ağırlığı azaltmış ve 1000 ppm rengi sarartmıştır. Kök yoğunluğu GA3 uygulanmayan parsellerde CCC uygulaması ile artarken, GA3 uygulanan parsellerde azalmıştır. GA3 bu türde daha açık renge neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Effects of GA3 and CCC Application on Some of Turf Grass Species Sıddık DOGAN Çukurova University Institute of Applied and Natural Sciences Landscape Architecture Department SUPERVISOR: Doç. Dr. Zerrin SÖ?ÜT YEAR 2002 PAGE : 63 COMMITEE : Prof. Dr. Sevil ALTAN Yrd. Doç. Dr. Rüya YILMAZ This research was carried out at field conditions of Alata Horticultural Research Institute at Mersin, in between June-November 2001. In this research, the aims were to determine of the the effects of GA3 and CCC on Cynodon dactylon, Paspalum notatum, Pennisetum clandestimm and Stenotaphrum secundatum turf species. GA3 (0 and 50 ppm) was applied of the sowing and planting time. CCC (0, 1000 and 2000 ppm) was applicated after the first mowing. GA3 caused the dark green color in the all species. CCC affected the species by different ways. The applications of CCC on Cynodon dactylon is effective on plant heigth, clipping weigth, sucker and rhizom numbers, and root length and density. There isn't any decreasing of plant heigth, but clipping weight and root density decreased, and root length and sucker number increased. Application of CCC at 1000 ppm level caused incresing rhizom number, whereas at 2000 ppm of CCC decreased the number of rhizom. For Paspalum notatum, rhizom numbers increased by application CCC at 1000 ppm level, but for rhizom numbers ofPennisetun clandestinum decreased. For Stenotaphrum secundatum species, application of 1000 ppm caused loss of turfgrass color and clipping weigth were decreased. Root density increased in the fields that GA3 is not applicated plots, but decreased in the GA3 non-applicated its. GA3 caused lighter colors in this spieces.