Adana - Mersin Demiryolu Hattı üzerindeki istasyon binalarının tarihi ve mimari analizi
The Historical and architectural analysis of railway stations on the Adana - Mersin Railway Line
  1. Tez No: 119949
  2. Yazar: ÖZLEM ŞENYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Demiryolları, Demiryolu İstasyon Binaları, Mersin-Adana Hattı, Railway, Railway station, Mersin-Adana Line II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmada, Osmanlı döneminde yapılan ve en önemli hatlardan biri olan“Bağdat Demiryolu”nun Mersin-Adana hattı üzerindeki istasyon binaları ele alınmıştır. Bu hat üzerindeki istasyon binalarının yapıldıkları dönemler itibariyle tarihi ve mimari özellikleri incelenmiş olup bu dönemlerdeki mimari anlayışın istasyon binalarına yansımaları saptanmıştır. Çalışmada; XIX. yüzyılda Avrupa'nın sanayileşme süreci ve Avrupa'da demiryolunun gelişimi, Osmanlı İmparatorluğu'nun demiryolu çalışmaları ve Osmanlı'da yabancı sermayedarlar tarafından yapılan ve işletilen demiryolu hatları ile Mersin-Adana hattı üzerinde bulunan istasyon binalarının bulundukları dönemler içerisindeki mimari gelişim süreçleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Railway station have been the subject of this thesis. The historical and architectural characteristics of railway stations in respect to the economical, social, cultural and political circumstance of the Ottoman Empire and the young Republic have been explored. Process of industrialization in XIX. century, development of railway lines in Europe and Ottoman railway lines and railway stations have been which were built and run by forcing companies have been investigated. In order to undertake such an investigation Mersin-Adana railway line was chosen as the case, as it was on the most significant railway line which is Baghdat Railway in Ottoman period. Railway stations on this line have been investigated in respect to their period of construction and the reflection of architectural understanding on the station buildings have been determined.