Elaiussa Sebaste ve çevresinin uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları ile tarihsel ve güncel arazi kullanımları yönünden incelenmesi
Monitoring the ancient and present land use of Elaiussa Sebaste and its environs via satellite images and aerial photographs
  1. Tez No: 119951
  2. Yazar: BURAK KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ YEĞİNGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Ekoloji, Uzaktan Algılama, CBS Kullanımı, Arazi Yönetimi, Archaeology, Ecology, Remote Sensing, GIS, Land Management
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ELAİUSSA SEBASTE VE ÇEVRESİNİN UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE HAVA FOTOĞRAFLARI İLE TARİHSEL VE GÜNCEL ARAZİ KULLANIMLARI YÖNÜNDEN İNCELENMESİ BURAK KÖROĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARKEOMETRİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. İlhami YEĞİNGİL Yıl : 2002, Sayfa: 135 Jüri : Prof. Dr. İlhamı YEĞİNGİL : Prof.Dr. Levent ZOROĞLU : Doç. Dr. Hasan ÇETİN Bu çalışmada, günümüzde Ayaş Kasabası olarak bilinen, antik Elaiussa Sebaste ve çevresindeki alan incelenmiştir. Çalışmada, bölgenin günümüzdeki insan baskısının arkeolojik ve ekolojik varlıklar üzerindeki olumsuz etkileri araştırılmıştır. Çalışmalarımızda, 1993 ve 1976 tarihli haritalardan alınan bilgiler, 2000 yılı LANDS AT 7 ETM+ uydu görüntüleri ve 1975 tarihli hava fotoğrafları kullanılmıştır. Bu veriler arasında karşılaştırmalar yapılmış ve değişiklikler saptanmıştır. Topoğrafik haritalar üzerinde sayısallaştırma işlemleri yapılan yerleşim alanlarının arkeolojik kültür varlıklarının da yoğun olarak bulunduğu özellikle kıyı şeridi ve ana yol çevresinde olduğu saptanmıştır. 1993 yılı topoğrafik haritası üzerinden sayısallaştılan yerleşim alanlarının toplam değeri 99 ha., bölgedeki toplam yol uzunluk değeri ise 3.8 km. olarak bulunmuştur. Tarım alanlarının ise toplamda 526 ha.' lık bir alam kapsadığı ve bu tarım alanlarının da, kıyı şeridi üzerinde ve/veya daha yukarı kesimlere doğru olan bölgelerde yoğunlaştığı saptanmıştır. Çalışmada, bölgedeki arkeo-ekolojik sorunlara değinilmiş ve bölge için daha önce aynı bölgede Roma Döneminde uygulanan bir arazi yönetim planı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS MONITORING THE ANCIENT AND PRESENT LAND USE OF ELAİUSSA SEBASTE AND ITS ENVIRONS VIA SATELLITE IMAGES AND AERIAL PHOTOGHRAPHS BURAK KOROGLU UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY Supervisor Prof. Dr. flhami YE?İNGİL Year Jury 2002, Sayfa: 135 Prof. Dr. flhami YE?ÎNGİL Prof. Dr. Levent ZOROGLU Assoc.Prof. Hasan ÇETİN Ancient Elaiussa Sebaste and its environment, known as Ayaş Town, have been examined. In the study, the effects of present human activities on archaeological and ecological materials have been determined. Topografic maps of 1976 and 1993, along wit» LANDSAT 7 ETM + images of 2000 and 1975 aerial photographs have been used. Observed results from the maps have revealed that present urbanization is concentrated mainly on coastal zones and near the current highway where archaeological remnants are densely distributed. The urbanization have been from the digitited topographic maps dated 1993, similary an area of 99 ha with a total langht of 3.8 km. road have been found. Moreover, agricultural land has been determined to be 526 ha. where it has been concentrated on coastal zone along with/or upper elevations of the study site. Finally, archeo-ecologic problems have been mentioned and a land management plan similar to Roman period has been proposed.