Kaya, saplama ve dolgu özelliklerinin kaya saplaması taşıma kapasitesine etkileri
The effects of rock, bolt and filling properties on rock bolt bearing capacity
  1. Tez No: 119952
  2. Yazar: ATİLLA GÜRHAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALAETTİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kaya Saplaması, Kaya Tahkimatı, Dolgu Maddeleri, Bulon/Delik Çapı Oranı, Ön Sağlamlaştırma, Rock Bolt, Rock Support, Filling Materials, Bolt/Hole Diameter, Pre- Reinforcement. II r c ?rfhtSWÖGiKn& sow u»
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ KAYA, SAPLAMA VE DOLGU ÖZELLİKLERİNİN KAYA SAPLAMASI TAŞIMA KAPASİTESİNE ETKİLERİ A. Gürhan ÇELİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman:Yrd Doç. Dr. Alaettin KILIÇ Yıl: 2001, Sayfa :138 Jüri: Prof. Dr. Mesut ANIL Yar. Doç. Dr. Alaettin KILIÇ Yar. Doç. Dr. C. Duran ATİŞ Bu çalışmada, her hangi bir tünelin açılma aşamasında ve süresince karşılaşılan farklı jeoteknik özelliklere sahip kayaçlar ve bu kayaçlar üzerinde kullanılan tahkimat elemanları ve davranışları incelenmiştir. Özellikle, ülkemizde son yıllarda kaya saplamaları yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kaya saplamalarının işlevleri kayaç yapısına ve dolgu malzemesinin özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Bu değişimleri gözlemek amacıyla bazaltlar üzerinde laboratuvar çalışması yapılmıştır. Bu çalışma içersinde, kayaç dayanımı, saplama özellikleri, dolgu malzemesinin mekanik özellikleri ve saplama/delik çapı belirlenmiştir. Son olarak, saplamanın dolgu maddesinin özelliğine bağlı olarak kayaç içersinden çekilme dayanımı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS THE EFFECTS OF ROCK, BOLT AND FILLING PROPERTIES ON ROCK BOLT BEARING CAPACITY A. Gürhan ÇELİK DEPARTEMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Alaettin KILIÇ Year: 2001, Pages: 1 38 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL Assist.Prof. Dr. Alaettin KILIÇ Assist. Prof. Dr. C. Duran ATİŞ In this study, rock types having different geotechnical properties which were encountered during the opening stage of a tunnel and the rack equipment elements used on these rocks and their behaviours were studied. The functions of the rock bolts used as fundamental rock supports in our country especially in recent years vary depending on rock structure and filling material. In order to observe these variations a laboratory study was carried out. Within this study, rock strength properties of the bolt mechanical properties of the filling material, the variation effect of bolt/hole diameter were determined. And making use of these properties yield load of the bolt from the rock depending on the properties of the filling material and its variation were examined.