Türkiye'de gıda sanayi ürünlerinin piyasa yapısı, verimlilik artışı, gıda sanayi ürünlerinin arz ve talep tahminleri
Market structure, productivity growth and production and demand estimation of food industry in Turkey
- Tez No: 119956
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK EMEKSİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gıda Sanayi, Yoğunlaşma, Verimlilik, Arz ve Talep Tahminleri, Food Industry, Concenîıatıon, Productivity, Demand and Supply Estimation I2T7M KXtKOTLSJ
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
öz DOKTORA TEZİ TÜRKİYE'DE GIDA SANAYİ ÜRÜNLERİNİN PİYASA YAPISI, VERİMLİLİK ARTIŞI, GIDA SANAYİ ÜRÜNLERİNİN ARZ VE TALEP TAHMİNLERİ ISMAIL UKAV TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Danışman :Prof. Dr. Faruk Emeksiz Yıl: 2002, Sayfa:180 Jüri:Prof. Dr. Faruk Emeksiz Prof Dr. Yaşar Gürgen Yard. Doç Dr. Enver Orhan Bu çalışmada, Türkiye'de gıda sanayi ürünlerinin piyasa yapılarım belirlemek, verimlilik artışlarım incelemek ve gıda sanayi ürünlerinde üretim ve talep tahminleri yapmak amaçlanmıştır. Çalışmada DPT ve DİE'nin istatistiki verileri ile anket sonuçlan kullanılmıştır. Piyasa yapışım belirlemede“yoğunlaşma”kavramı kullanılmaktadır. Yoğunlaşma çeşitli göstergeler açısından az sayıda firmanın ilk sıralarda yer alması ve sektörü kontrol etmesi anlamına gelmektedir. Yoğunlaşma, birçok olumsuzluklara yol açtığından dolayı istenmeyen bir durumdur. Çalışmada ilk olarak sanayi yoğunlaşması kavramı tartışılmış, daha sonra en çok kullanılan yoğunlaşma ölçme yöntemleri güçlü ve zayıf yönleriyle birlikte verilmiştir. Bu ölçme yöntemlerinden en yaygın kullanıma sahip olan yoğunlaşma oram ve Herfindahl indeks, gıda sanayi alt kollarında yer alan bazı sektörlere uygulanarak sonuçların analizi yapılmıştır. Buna göre su ürünleri ile malt ve bira sanayinde çok yüksek, mezbaha, sebze-meyve işleme ile un sanayinde düşük, diğer sektörlerde ise orta ve yüksek derecede yoğunlaşma saptanmıştır. Verimlilik artışım belirlemede işgücü verimliliği yöntemi kullanılmıştır. 1987-1998 döneminde gıda ve içki sanayinde işgücü verimlilik değerinin kamuda % 0.18 oranında azaldığı, özel sektörde % 36.93 oranında arttığı saptanmıştır. Kamu sektörü işgücü verimliliğinde görülen azalmanın nedeni, katma değerde meydana gelen azalışın istihdamdaki azalış oranından daha fazla olmasıdır. Üretim ve talep tahminlerinde doğrusal fonksiyon kullanılarak, 2005 yılı için tahminlerde bulunulmuştur. Buna göre gelecekte kırmızı ette üretim yetersizliği sözkonusu olabilecektir. İncelenen diğer ürünlerde ise üretim fazlası olacağı saptanmıştır. Her iki durum içinde alınması gerekli önlemler ve öneriler üzerinde durulmuştur
Özet (Çeviri)
.ABSTRACT Hi!.» THkSrs MARKF i s ru\ ! )i ic iivjty gpc >wth“and FRonı^fTÖN 4 f -t -» )>iu nun i ' rri'fT?. r rn/i>.r ?~>î * ı v v/ m~* t>, tt ir 7»”ırTTn F t> t tt it* r -“f^r.ViMi”< i_'i.ivi.-\ Nj../ n.s ı uvii t i iKn \ wi s v A /i / iimi./lio Liv i Ijn i uiuvL ı ISMAIL LjKAV ui iı'uvı ıvır, in i »“u- /wjiviL ui.I Ijivrtx, ii^.v^iNit^ıvuL ?> INS HTUI'L of natural and applied sciences Supervisor: Piol Dr. Earuk EMEKSİZ Year: 2002, Pages:!78 Jury: Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Prof. Dr. Yaşar OÜRGEN tvisti, run. ui. îiiıver t^Kii/vr» The purpose of ibis study are to determine the market structure of the food manufacturing products, investigating productivity growth and estimate food industry pioducuon and demand for future in Turkey. Siaiisucai data uf SPG and SIS and me firm survev are useil to accomplish the goal of this research. Stnce today market competition system function inaccurately, market structures m many s>eciuis aie seen as mostly monopolistic competition, oligopoly or monopoly. This situation puts forward the term of concentration, which has a significant role in the explaining of the firms' attitudes that prone to policy of production, sale, price and employment. In most of the liteiaiuie, the concept of 'coneenuahon ratio”is used to determine market structure. Concentration means thai a few linns are being at first ranges and controlling the sector Because triggering lots of negative ness, concentration is an undesiiabie situation, in llus siudv, inslly, ulc ieim oi the coiicejiiiation ol industry is discussed- and then the concentration measure ways that are used at most are introduced with their weak and powerful aspects. Finally, concentration rate and Herfmdahl Index, which are.......i r,.,,,,,,y i t»i-tuoııt.ıa_ mi. djipneu lu mjuiC muu ııiciııuıriwı.uı ujg iliUUMiji lw uiiU out market power and structure. According to results ol the estimation, concentration ratio is fni.md to he higher m seafood, malt and beer industry, lower in sloughter products, fruit and vegetables processing industries and grain mill product industries, and medium and higher concentration m the other sectors. Labor productivity is used to determine the productivity growth m given sector It is determined that value of productivity of labor in the food and beverage sector decreased at the rate of 0. 1 8“i at public sector, but increased at the rate of.îo.y.î ”o at the private sector during the period oi lys/'-iyy». the reason of decreasing labor produetn/ılv in public sector is thai decrease occurring in value of added is more excessive than decrease the rate of decrease in employment. By using linear regression method (.'ordinary least square; on production and demand data, production and demand for 2005 are estimated. According to results, the product insufficiency may be occurs in red meat sector in 2005. However, over production is going to occur m the other product industries. In tins dissenauon. required measures and proposals taken tor both situations are analyzed and discussed.