Güneydoğu Anadolu bölgesi ve Nevşehir ilinde bağlarda zararlı virüs ve virüs-benzeri hastalıkların biyolojik ve serolojik yöntemlerle saptanması ve iki yeni nepovirüsün karakterizasyonu
Determination of sanitary status of grapevine in Southeastern Anatolia and Nevşehir province by serological and biological methods and characterization of two new nepoviruses
- Tez No: 119977
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ASİL YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bağ, Virüs, ELISA, Nepovirus, Karakterizasyon, Grapevine, Virus, ELISA, Nepovirus, Characterisation n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz DOKTORA TEZİ GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ VE NEVŞEHİR İLİNDE BAĞLARDA ZARARLI VİRÜS VE VİRÜS BENZERİ HASTALIKLARIN SEROLO JİK VE BİYOLOJİK YÖNTEMLERLE SAPTANMASI VE İKİ YENİ NEPOVİRÜSÜN KARAKTERİZASYONU İlyas ÇIĞŞAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. M. Asil YILMAZ Yıl: 2002, Sayfa: 111 Jüri : Prof. Dr. M. Asil YILMAZ : Prof. Dr. Semih ERKAN : Prof. Dr. Saadettin BALOGLU Bu çalışma 1999-2002 yıllan arasında Güneydoğu Anadolu bölgesi ve Nevşehir ilinin önemli bağ alanlarında virüs ve virüs benzeri hastalıkların durumunu belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Adıyaman (179), Diyarbakır (1 1 1), Elazığ (113), Mardin (199) Şanlıurfa (229) ve Nevşehir (170) bağlarından toplam 1001 adet örnek toplanarak testlenmiştir. Toplanan örneklere biyolojik ve serolojik teşhis metodları uygulanmıştır. Testlenen örneklerin %54,1'inin (1001 örneğin 541 'inin) bir (%14,5) veya daha çok (%39,6) virüsle bulaşık olduğu saptanmıştır. En yaygın virus GVA (%41,2) olup bunu GLRaV-1 (%38,1), GFLV (%8,1) ve GFkV (%5,4) izlemektedir. Testlenen diğer virüsler daha düşük seviyede (%2'nin altında) bulunmuştur. Testlenen örneklerde saptanan enfeksiyon oranlan %91,6 (Adıyaman) ve %19.8 (Diyarbakır) arasında değişmektedir. Survey yapılan alanlarda Rugose wood'a neden olan etmenlerden GVA ve leafroll'a neden olan etmenlerden GLRaV- 1 bir çok çeşitte ve ilde saptanmıştır. GFLV'ünün yoğunluğu özellikle Elazığ'da yüksek (%46,9) olup, bu ilden toplanan tüm çeşitlere ait örneklerin bu virüsle belirli oranlarda bulaşık olduğu saptanmıştır. Amerikan anaçlarının yoğun olarak kullanıldığı Adıyaman ve Şanlıurfa'da GFkV de önemli oranda saptanmıştır. Otsu konukçulara yapılan mekanik inokulasyon sırasında biri Nevşehir (N- 66), diğeri Adıyaman (A-34) orijinli iki yeni virus izole edilmiş olup, bu virüslere karşı birer poliklonal antiserum üretilmiştir. Bunların otsu konukçu dizisi, pürifikasyondan sonra gösterdiği çok bileşenli gradient profili, RNA'lanmn molekül ağırlıkları (N-66: 2.50xl06 ve 1.44 x 106 Da; A-34: 2.45xl06 ve 1.65xl06) ve örtü proteinlerinin molekül ağırlıklarına göre (N-66: 55 Kda; A-34: 52.5 KDa); N-66 izolatının Nepovirus genusunun“a”alt grubunun, A-34 izolatının aynı genusun“b”alt grubunun bir üyesi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF SANITARY STATUS OF GRAPEVINE IN SOUTH-EASTERN ANATOLIA AND NEVŞEHİR PROVINCE BY SEROLOGICAL AND BIOLOGICAL METHODS AND CHARACTERIZATION OF TWO NEW NEPOVIRUSES Ilyas ÇIGŞAR DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. M. Asil YILMAZ Year: 2002, Page: 111 Jury : Prof. Dr. M. Asil YILMAZ : Prof. Dr. Semih ERKAN : Prof. Dr. Saadettin BALO?LU Surveys were carried out in commercial vineyards in the main grapevine growing areas of South-Eastern Anatolia and Nevşehir province between 1999-2002 to assess the presence and the incidence of virus and virus-like diseases. A total of 1001 samples were collected in Adiyaman (179), Diyarbakir (111), Elazig (113), Mardin (199), Sanliurfa (229), and Nevşehir (170). Biological and serological detection methods were applied. A total of 54.1% of the ELISA tested vines (541 out of 1001) were infected by one (14.5%) or more (39.6%) viruses. GVA was the most widespread virus (41,2%), followed by GLRaV-1 (38,1%), GFLV (8,1%) and GFkV (5,4%). The other viruses tested were found lower (less than about 2%). The infection rates detected ranged between 91.6%» of Adiyaman and 19,8% of Diyarbakir. GVA for rugose wood and GLRaV-1 for leafroll, were detected in most of varieties and provinces. The average incidence of infectious degeneration caused by GFLV is particularly concentrated in Elazig province (46,9%). GFkV was determined in Adiyaman and Sanliurfa provinces, where American rootstocks have been widely introduced. Unidentified two new viruses (N-66 and A-34) were ascertained during sap transmission assays to certain test plants, for which polyclonal antisera were produced. Due to herbaceous host range, multi-component gradient profile after purification, molecular weight of RNAs (N-66: 2.50xl06 and 1.44xl06; A-34: 2.45 x 106 and 1.65 X 106) and coat protein (N-66: 55 Kda; A-34: 52.5 KDa) of the isolates, their assignment has been proposed as N-66 in subgroup“a”, A-34 in subgroup“b”of Nepovirus genus.