Aksaray doğusu Ihlara Derinkuyu yöresindeki volkanik lastiklerin sedimantolojisi
  1. Tez No: 47896
  2. Yazar: ALİ İHSAN GEVREK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİZAMETTİN KAZANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapadokya Volkanik Bölgesi, Otoklastikler, Piroklastîkler, İgnimbrit, Pümis Akması, Kül Akması, Kaldera, Maar, Cappadocia Volcanic Region, Volcaniclastic Products, Autoclastic, Pyroclastic, Pumice Flow, Ash Flow, Ignimbrite, Caldera, Maar, Volcanic Facies
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET Doktora Tezi AKSARAY DO?USU, IHLARA-DERİNKUYU YÖRESİNDEKİ VOLKANİKLASTİKLERİN SEDİMANTOLOJİSİ Ali İhsan GEVREK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI 1997, Sayfa 178, 16i jüri: Prof. Dr. M. Yılmaz SAVAŞÇIN Prof. Dr. M. Cemal GÖNCÜO?LU Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI Aksaray-Nevşehir-Niğde-Kayserl illerini kapsadığı bölge (tarihi Kapadokya Bölgesi) Türkiye'deki Neojen Volkanlzmasının en uzun süreli aktif olduğu yerdir ve bu volkanitlerin en geniş alanı kaplayan yüzleklerini bulundurur. Orta Miyosen-Holosen aralığında etkili olan bu volkanizma, Türkiye'deki neotektonik dönemi başlatan ve sürdüren Arap-Afrika levhasının Avrasya levhası İle çarpışmasının ürünüdür. Kıtasal Anadolu plakası üzerinde gelişen bu volkanik faaliyetin büyük kınk hatlarını izlemesi ve/veya çıkış merkezlerinin çizgisel dizilişi, volkanizmada tektonik kontrolün açık izleridir. Bölgedeki volkanizma, kısa kesilmelerle birlikte başlıca üç dönemde yoğunlaşmıştır. I. dönem 13.7- 12.4 milyon yıl arası, 2. dönem 8.6-2.5 milyon arası ve 3. dönem 2.5-0.015 milyon arasındadır. Bu incelemede ağırlık, volkanik birimlerin en yaygın ve çok sayıda tekçe çıkış merkezlerinin İzlendiği Aksaray, Nevşehir ve Niğde illeri arasındaki bölgeye verilmiştir. Yörede biri gömülü iki kaldera (Aksaray-Güzelyurt gömülü kalderası,Nevşehir kalderası), biri Nevşehir kalderası içinde yer alan iki adet maar (Acıgöl maan, Narköy maan), dokuz adet lav domu (Susamsivrisi, Kaleci Tepe, Kuzey Tepe, Güneydağ Tepe, Korudağ Tepe, Kocadağ, Taşkesti Tepe, Nenezidağ ve Kalebaşı Tepe), onüçadet cüruf konisi (Yamaç Tepe, Kabak Tepe, Evtomisi Tepe, Kızıl Tepe, Köy Tepe, Emircek Tepe, Karaketir Tepe, Yassıketir Tepe, Evketir Tepe, Aşağı kızıl Tepe, Yala Tepe, Koçkale Tepe ve Kara Tepe), sekiz adet ayırtlanmamış volkanik çıkış merkezi, değişik evrelerde volkaniklastik ürünleri püskürtmüşler ve oldukça kalın bir örtü teşkil etmişlerdir. Volkaniklastikler (otoklastik ve piroklastik) petro-fiziksel özellikleri ve yerleşme mekamizmaları esas alınarak çıkış merkezleri ile ilişkiiendirilmiş ve volkanostratigrafi“çıkış merkezi”ile volkanizma dönemine bakılarak kurulmuştur. Buna göre; yörede başlıca iki volkaniklastik fasiyes çeşitliği (Acıgöl Volkaniklastikleri ve Aksaray Volkaniklastikleri) ayırtlanmaktadır. Aagöl Volkaniklastikleri büyük ölçüde Nevşehir kalderası ve bireysel çıkış merkezlerinden Pleistosen-Holosen aralığında, Aksaray Volkaniklastikleri ise Aksaray gömülü kalderasından Orta Miyosen-Pliyosen aralığında püskürmüş ve yerleşmiştir. Kökeni esas alan bu ayırım, önceki çalışmalarda klasik istifleşmeyi öne alan salt stratigrafiden hareketle farklı bir volkanostratigrafinin ortaya çıkmasını yol açmıştır. Buna göre; litodem birimlerinden Hasandağ Kül Döküntüleri, Kum tepe Pümis Döküntüleri, Nenezidağ Lav Akmalan ve Lav Domlan, Aagöl Maar Piroklastikleri, Kamıyanktepe Lav Akmalan, Gösterii Cüruf Döküntüleri ve Narköy Piroklastikleri Aagöl Volkaniklastik Kompleksine, Kızılan Lav Akmalan, Göstük Tüfü, Göstük İgnimbriti, Selime Tüfü, Gelveri Lavı, Kızılkaya İgnimbriti ve Kulaklıdağ Lav ise Akmalan Aksaray Vokaniklastik Kompleksine ait oluşuklardır. Litodem terdeki fasiyes analizleri, farklı zamanlarda farklı merkezlerden benzer ürünlerin çıkabildiğini göstermiştir. Yöredeki piroklastlklerin çoğunlukla freatomağmatik püskürmelerin ürünü olması, köken ve dönem gözetmeksizin orta-sığ derinlikteki volkanik merkezlerin etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Ph. D. Thesis SEDIMENTOLOGICAL INVESTIGATION OF VOLCANICLASnCS AROUND 1HLARA-DERİNKUYU EASTERN AKSARAY SURROUNDING AREA Ali İhsan GEVREK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI 1997, Page: 178; 16i Jury: Prof. Dr. M. Yılmaz SAVAŞÇIN Prof. Dr. M. Cemal GÖNCÜO?LU Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI The region lying within Aksaray-Nevşehir-Niğde-Kayseri cities, known as world famous ancient place of Cappodacia (land of fine horses), covers the largest area with the longest period of Neogene volcanism of Turkey. This volcanism which was active from Miocene to Holocene is a product of a collosion between Arabian-African plate and Eurasian plate and caused the beginning of neotectonic period of Turkey. The volcanism developed within Anatolian continental plate follows big fracture lines and/or lineament of volcanic centers are the indications of tectonic control. Volcanism in the region İs mainly concentrated with short interruptions within three periods. The first period is 13.7-12.4 Ma., the second period is 8.6-2.5 Ma., and the third period is 2.5-0.012 Ma.IV In this study, the main importance is given on the region Aksaray-Nevşehir and Niğde where many individual volcanic centers (source vent) and volcanic units are wide spread observed. Two calderas namely Nevşehir and buried (masked) Aksaray-Güzelyurt, two maars one of them is placed in Nevşehir caldera called as Acıgöl and Narköy, nine lava domes with the names of Susamsivrisi, Kaleci Tepe, Kuzey Tepe, Guneydağ Tepe, Korudağ Tepe, Kocadağ, Taşkesti Tepe, Nenezidağ and Kalebaşı Tepe; thirteen scoria cones called as Yamaç Tepe, Kabak Tepe, Evtomisi Tepe, Kızıl Tepe, Köy Tepe, Emircek Tepe, Karaketir Tepe, Yassıketir Tepe, Evketir Tepe, Aşağıkızıl Tepe, Yakı Tepe, Koçkale Tepe and Kara Tepe, and eight undifferentiated volcanic centers are erupted volcaniclastic materials in different periods and so caused a thick volcanic cover at the region. Depending upon petrochemical and physical chracteristics and emplacement mechanism, volcaniclastics (autodastics and pyrodastics) are related with volcanic centers and volcanostratigraphy is established by volcanic centers connecting upon volcanic period. As a result, two volcaniclastic complex namely Acıgöl and Aksaray are distinguished at the region. While Acıgöl Volcanic Complex is erupted and emplaced mainly from Nevşehir caldera and individual volcanic centers during Pleistocene and Holocene. Aksaray Volcanic Complex from Aksaray-Güzelyurt buried caldera during Middle Miocene and Pliocene. Therefore lithodem units of Hasandağ Ash Falls, Kumtepe Pumice Falls, Nenezidağ Lava Flows and Lava Domes, Acıgöl Pyrodastics, Karnıyarıktepe Lava Flows, Gösterli Scoria Falls, and Narköy Pyrodastics belong to Acıgöl Volcaniclastic Complex and Kizilcin Lava Flows, Göstük Tuff, Göstük Ignimbrite, Selime Tuff, Gelveri Lava, Kızılkaya Ignimbrite and Kulaklıdağ Lava Flows are occurrences of Aksaray Volcanic Complex. Facies analysis in the lithodems indicate that similar products can erupte from different vents of various types.