Farklı kadmiyum ve kurşun oranlarının ergin Pimpla turionellae L.'nın yumurta üretimi ve açılımı üzerine etkileri
Effects of different cadmium and lead rates on the egg production and hatchability of adult Pimpla turionellae L.
  1. Tez No: 119976
  2. Yazar: BİLGE NUR KAYDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SULANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pimpla turionellae, kurşun, kadmiyum, yumurta açılımı ve üretimi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI KADMİYUM ve KURŞUN ORANLARININ ERGİN Pimpla turionellae L.'NİN YUMURTA ÜRETİMİ ve AÇILIMI ÜZERİNE ETKİLERİ BİLGE NUR KAYDAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Mehmet SULANÇ Yıl: 2002, Sayfa: 42 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mehmet SULANÇ Prof. Dr. Dr. Mustafa CANLI Yrd. Doç. Dr. Bedii CİCİK Bu çalışmada, kurşun-nitrat ve kadmiyum-klorür gibi ağır metallerin Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae) ergin dişilerinin yumurta verimi ve açılımı üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Deneylerde, kurşun-nitratın besine katılan tüm konsantrasyon değerleri kontrol grubuna göre böceklerin toplam yumurta sayısı ve açılma oranını etkilememiştir. Bununla beraber % 0,50 ve % 1,00 oranında kadmiyum-klorür içeren sentetik besin hem toplam yumurta sayısı hem de açılma oranını önemli derecede azaltmıştır. Bunun tam tersine % 5,00 kadmiyum-klorür konsantrasyonu yumurta verimliliği ve açılma yüzdesini kontrol grubuna göre arttırmıştır. Sonuç olarak, kadmiyum-klorür, yumurta verimi ve yumurta açılım yüzdesini kurşun-nitrat'tan daha fazla düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS OF DIFFERENT CADMIUM AND LEAD RATES ON THE EGG PRODUCTION AND HATCHABILITY OF ADULT Pimpla turionellae L. BILGE NUR KAYDAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist.Prof.Dr. Mehmet SULANÇ Year: 2002, Pages: 42 Jury : Assist.Prof.Dr. Mehmet SULANÇ : Prof.Dr. Mustafa CANLI : Assist.Prof.Dr. Bedii CİCİK In this study, the effects of heavy metals such as lead-nitrate and cadmium- chloride on the egg production and hatchabilty of the adult females of Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae) were investigated. In the experiments, in all rates of lead-nitrate, added to diets did not significantly affect the total egg productions and percentages of egg hatch comparing to the control group. However, both total egg productions and their hatchability were significantly decreased by the synthetic diet consisting of 0,50 mg percent and 1,00 mg percent of cadmium-chloride rates. On the contrary 5,00 mg percent of cadmium-chloride concentration increased the egg production and percentage of egg hatch comparing to the control group. Consequently, cadmium-chloride decreased the values of egg productions and percentages of egg hatch more than lead-nitrate. Key Words : Pimpla turionellae, Lead, Cadmium, Egg Production and Hatchability II