Antalya ili merkez ilçesinde cam seralarda başlıca sebze üretim faaliyetlerinde fiziki üretim girdilerinin tespiti ve üretimin fonksiyonel analizi
Physical inputs requirement and the functional analysis of the production in major crops under green hauses cultivation incentral district of Antalya province
  1. Tez No: 13013
  2. Yazar: Ş.AYDIN AYTAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Sera, fiziksel üretim girdileri, Cobb-Douglas üretim fonksiyonu, domates, hıyar, biber, patlıcan
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
in ÖZET YÜKSEK LÎSANS TEZİ ANTALYA İLİ MERKEZ İLÇESİNDE CAM SERALARDA BAŞLICA SEBZE ÜRETİM FAALİYETLERİNDE FİZİKİ ÜRETİM GİRDİLERİNİN TESPİTİ VE ÜRETİMİN FONKSİYONEL ANALİZİ Ş. Aydın Aytaç Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi i Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ahmet özçelik 1990, Sayfa: 137 Jüri: Prof.Dr.Z.Gökalp Mülayim Prof.Dr. Rauf Arıkan Doç.Dr, Ahmet Özçelik Antalya ili Merkez ilçesinde 122 anket uygulanarak yapılan bu araştırmada, cam seralarda domates, hıyar, biber, patlıcan üretim faaliyetleri için fiziki üretim girdileri kullanım seviyeleri tespit edilmiş ve bu üretim faaliyetlerinin, Cobb-Douglas üretim fonksiyonu kullanılarak fonksiyonel analizi yapılmıştır. İncelenen işletmelerde 5.52 olan ortalama nüfusun, %49.81 ini erkek, X50.19 unu kadınlar oluşturmaktadır. 0-6 yaş grubu hariç toplam nüfusun X82.80 inin okuma yazmaIV bildiği saptanmıştır. Aile işgücü varlığı 3.89 erkek işgücü birimi olan işletmelerde, mevcut traktör miktarı 0.13 adettir. İşletmelerde, at birimi olarak 0.363 at çeki hayvanı mevcuttur. Etüd edilen işletmelerin, işletme arazisi genişliği ortalama 14.89 dekar olup, bunun 5614.31' i örtü altındaki arazidir, örtü altındaki arazinin %83.90 ını ise cam seralar oluşturmaktadır. İncelenen işletmelerde cam seralarda dekara doma tes üretim faaliyeti için sonbahar yetiştiriciliğinde 543.17 saat insan işgücü, 4.99 saat at çeki gücüne, hıyar üretim faaliyeti için ilkbahar yetiştiriciliğinde 409.68 saat erkek işgücü, 6.70 saat at çekigücüne, biber üretim faaliyeti için tek mahsul yetiştiriciliğinde 656.51 saat insan işgücü, 5.92 saat at çekigücü, patlıcan üretim faaliyeti için ilkbahar yetiştiriciliğinde 723.8 saat insan işgücü, 6.63 saat at çekigücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan fonksiyonel analizler sonucu ele alınan domates, hıyar, biber ve patlıcan üretim faaliyetlerinde girdilerin ekonomik optimuma uygun olarak kullanılmadığı, girdi kullanım düzeylerinin bir kısım girdiler için gerekenden az, diğer bir kısım girdiler için ise fazla ol duğu saptanmıştır. Cam seralardaki sebze üretim faaliyet lerinde en önemli girdinin arazi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Masters Thesis PHYSICAL INPUTS REQUIREMENT AND THE FUNCTIONAL ANALYSIS OF THE PRODUCTION IN MAJOR CROPS UNDER «HEgN HAUSES CULTIVATION IN CENTRAL DISTRICT OF ANTALYA PROVINCE Ş. Aydın Aytaç Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics r ;'.¦¦'¦¦¦¦¦¦-¦¦. Supervisor:Ass©cProf »..Dr. Ahmet özçelik 1990, page: 137 Jury: Prof.Dr. Z.Gökalp MÜLAYİM Prof.Dr. Rauf AEIKÖ.N fisxec.proi'.'Dr» Ahmet ÖZÇE1ÎK This research was carried out in Central District of Antalya province. The data used was collected through a survey work from 122 glass-hauses producing tomato, cucumber, eggplant and pepper. With this study, the physical input requirements of these crops were determined and anal i zed by Cobb-Douglas production function. The average number of family members was 5.52 and of which 49.81 percent was male and 50.19 percent female. Excluding 0-6 age group, 82.8 percent of the populationvn were literate. Man work unit equivalent of the population per farm was 3.89 and these have been 0.13 tractors and 0.36 horse on average. The average size of the farms studied was 14,89 decares and 14,31 percent of which was under cover. 83,90 percent of the land under cover was glass-hause. On the glass-hause farms studied, per decare reqirements of man labour and horse labour hours were; 543.17 and 4.99 for tomato grown in Autumn; 409.62 and 6.70 for cucumber grown in Spring; 656.51 and 5.92 for pepper whole year growing 723.81 and 6.63 for eggplant grown in Spring respectively. By production function analysis it was found out that, in the production of these four crops the inputs have not been used according to an economic optima. Some inputs have been used excessively and same others less than what ought to be. Finally, it was observed that the land was the most important factor for the vegetable production in glass-houses. Çey Vords:.: Glass_hause, physical inputs requirement, Cobb-Douglas production function, tomato, cucumber, eggplant, pepper.