Güneydoğu Anadolu bölgesi vejetasyonunda bulunan bazı tek yıllık yoncaların (Medicago spp. ) bazı bitkisel özelliklerinin saptanması
Researches on some morphological and agronomic characters of annual medics collected from Southeast Anatolian region
- Tez No: 119995
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜLCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tek Yıllık Yoncalar, Morfolojik ve Tarımsal özellikler, Annual Medics, Morphological and Argonomic Characteristics. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
oz Yüksek Lisans Tezi GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ VEJETASYONUNDA BULUNAN BAZI TEK YILLIK YONCALARIN(Medicago spp.) BAZI BİTKİSEL ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI Enver KÖYLÜ Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman:Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Yıl 2001, Sayfa: 47 Jüri: Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Prof. Dr.A.Emin ANLARSAL Prof. Dr. Cengiz DARICI Tek yıllık yoncalar Medicago cinsine ait olup büyüme ve gelişmelerini bir yıl içinde tamamlarlar. Tek yıllık türler Orta Asya, Anadolu ve Akdeniz ülkelerinde farklı sıcaklık ve büyüme mevsiminde doğal olarak yetişmektedir. Adıyaman ve Şanlıurfa'da 2000 yılında bitkilerin çiçeklerime zamanı olan Mayıs-Haziran aylarında Tülmen, Karaköprü, Yaylakonak, Çobanpınar, Doğanlı Köyleri ile Karacadağ'dan yonca örnekleri ve baklaları toplanmış, örneklerin teşhisinde çeşitli floristik yayınlardan (DAVÎS 1970, HELY, FW., 1950.KAHNT, G., SAĞLAMTÎMUR, T., TJND SCHULER, H., 1990.) yararlanılmıştır. Bitki materyali toplanan yerlerden toprak örnekleri de alınarak toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Çalışmalar sonucunda; Medicago coronata, Medicago minima, Medicago noeana, Medicago orbicularis, Medicago polymorpha var. polymorpha. Medicago polymorpha var. vulgaris, Medicago radiata. Medicago rigidula var.agrestis, Medicago rigidula var. cinerascens, Medicago rigidula var. rigidula. Medicago rigidula var. submitis ve Medicago rotata türleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RESEARCHES ON SOME MORPHOLOGICAL AND AGRONOMIC CHARACTERS OF ANNUAL MEDICS COLLECTED FROM SOUTHEAST ANATOLIAN REGION Enver KÖYLÜ Çukurova University Gaduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops Adviser: Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Year 2001, Page: 47 Jury: Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Prof. Dr.A.Emin ANLARSAL Prof. Dr. Cengiz DARICI Annual medics belong to the genus Medicago (Medicago spp.). They complete their life cycle in a year, they generally germinate in autumn grow through winter and spring and set seed in early summer. They are distributed mainly in the Central Asia, Asia minor and Mediterranean countries. In this study the plant collection Medicago coronata, Medicago minima, Medicago noeana, Medicago orbicularis, Medicago polymorpha var. polymorpha. Medicago polymorpha var. vulgaris, Medicago radiata, Medicago rigidula var.agrestis, Medicago rigidula var. cinerascens, Medicago rigidula var. rigidula, Medicago rigidula var. submitis and Medicago rotata were found. Their identification were made at the Field Crops Department of Agricultural Faculty of The University of Çukurova/ Adana/Turkey.