Yonca (Medicago spp. ) ve üçgül (Trifolium spp. ) cinslerinin Güneydoğu Anadolu bölgesi vejetasyonunda yayılma alanları ile bazı morfolojik ve tarımsal özelliklerinin saptanması
Determination of the distribution areas of alfa alfa (Medicago spp. ) and clover (Trifolium spp. ) species in the Southeast Anatolian vegetation and some of their morphological and agricultural characteristics
- Tez No: 135764
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜLCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Doğal vejetasyon, yonca, üçgül, yayılış, ekotip, Natural vegetation, Trifolium spp, Medicago spp, distribution, ecotype n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
oz DOKTORA TEZİ YONCA {Medicago spp.) VE ÜÇGÜL (Trifolium spp.) CİNSLERİNİN GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ VEJETASYONUNDA YAYILMA ALANLARI İLE BAZI MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI Berat BAYLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Oktay GENÇER Yıl: 2003, Sayfe 510 Jüri : Prof. Dr. Hasan GÜLC AN Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Prof. Dr. Cengiz DARICI Doç. Dr. A. Selçuk ERTEKİN Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal vejetasyonunda bulunan yonca (medicago spp.) ve üçgül (trifolium spp.) cinslerine ait türlerin başlıca bitkisel özellikleri ve bölgedeki yayılışlarının saptanması üzerine yapılan bu araştırma 2002 Mayıs- Haziran aylarında toplam 35 yöre taranarak çiçek-bakla döneminde toplanan bitkilerle gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma hem bölgede bulunan medicago spp. ve trifolium spp. türlerini ve yayılışlarım belirlemek hem de ileride bu türler üzerinde-yapılacak çalışmalarda temel olabilecek anaç genotipleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Bölgede en yaygın yonca türünün M. constricta, üçgül türünün ise T. campestre olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmada bazı önemli özellikler incelenmiş ve bunlara ilişkin ortalama değerlerin yam sıra standart sapma ve varyasyon katsayıları hesaplanmıştır. İki cinste de sap uzunluğu, sap sayısı, kömeç sayısı, bakla sayısı ve kuru ot ağırlığı yönünden varyasyon yüksek, diğer özellikler bakımından düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETEMINATION OF THE DISTRIBUTION AREAS OF ALFA ALFA {Mcdicago spp.) AND CLOVER {Trifolium spp.) SPECIES IN THE SOUTH EAST ANATOLIAN VEGETATION AND SOME OF THEIR MORPHOLOGICAL AND AGRICULTURAL CHARACTERISTICS Berat BAYLAN DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Year 2003, Pages: 210 Jury: Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Prof. Dr. Turan SA?LAMTİMUR Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Prof. Dr. Cengiz DARICI Doç. Dr. A. Selçuk ERTEKİN This study was carried out in order to determine the distribution and vegetative characters of the species of mecHcago spp. and trifolium spp. that are present in natural vegetation of South-East Turkey. The samples were collected in flower and legume phases from 35 districts in May and June 2002.The other objective of this study is to determine mature germ of these speciesof alfaalfa and clover. In this study some imported characterstics were analyzed and in addition te- related average values, standart deviation and variance coefficient were calculated. In both species the length of stem, number number of stems, number of inflorescens, and the weight of hay are high in terms variance, and low in terms of other characteristics.