Bakırın Oreochromis niloticus'da solungaçda lipid peroksidasyonuna etkileri
Effects of copper on lipid peroxidation in the gill tissue of Oreochromis niloticus
- Tez No: 120001
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Oreochromis niloticus, Bakır, MDA, Oreochromis niloticus, Copper, MDA II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAKIRIN Oreochromis niloticus'da SOLUNGAÇDA LİPİD PEROKSİDASYONUNA ETKİLERİ Emine KAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Cahit ERDEM Yıl: 2002, Sayfa: 39 Jüri: Prof. Dr. Cahit ERDEM : Prof. Dr. Nevin ÜNER : Yrd. Doç. Dr. Bedii CİCİK Bu çalışmada baların, bir kültür balığı olarak da yetiştirilen Oreochromis niloticus 'da solungaç dokusunda lipid peroksidasyonu üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. 1, 4 ve 7 günlük sürelerle 10 ppm bakır etkisinde bırakılan O. niloticus'' da. solungaç dokusunda malondialdebit miktarı Ohkawa yöntemiyle, protein miktarı ise Lowry yöntemi ile belirlenmiştir. Bu araştırmada 10 ppm bakır derişiminin O. niloticus' 'da solungaç dokusunda çalışılan koşullarda 1, 4 ve 7. günlerde MDA düzeyinde oluşturduğu değişikliklerin istatiktiksel olarak önemli bulunmaması 10 ppm bakırın O. niloticus solungacında lipid peroksidasyonunu başlatmadığım düşündürebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS of COPPER on LIPID PEROXIDATION in the GILL TISSUE of Oreochromis niloticus Emine KAYA DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLDXD SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Cahit ERDEM Year: 2002, Page: 39 Jury: Prof. Dr. Cahit ERDEM : Prof. Dr. Nevin ÜNER : Assist. Prof. Dr. Bedii CİCİK The purpose of the present study was to determine the effect of copper on lipid peroxidation in the gill tissue of culture fish Oreochromis niloticus. O. niloticus exposed to 10 ppm copper for 1, 4 and 7 days the amount of malondialdehyde was determined by Ohkawa method and the protein levels were determined by Lowry method in the gill tissue. According to these results MDA levels showed no significant differences between the control fish and the fish exposed to 10 ppm Cu for different durations which suggests 10 ppm copper concentration did not cause a significant increase on lipid peroxidation in the gill tissue of O. niloticus.