Magnezyum silikata kovalent olarak immobilize edilmiş lipaz enziminin hidrolitik ve ester oluşturma aktivitelerinin araştırılması
Researching of hydrolitic and ester constitution activities of immobilized lipase enzyme, covalently bounded to magnesium silicate
  1. Tez No: 120007
  2. Yazar: PINAR AKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN TÜKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Candida rugosa, immobilizasyon, florisil, inorganik taşıyıcı, kovalent bağlama, Candida rugosa, immobilization, covalent bounding, florisil, inorganic matrix TT -x.YffesiKUCairnMKllRljU BOKÜK4KtASYON MDUOBEİ
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ MAGNEZYUM SİLİKATA KOVALENT OLARAK İMMOBİLÎZE EDİLMİŞ LİPAZ ENZİMİNİN HİDROLİTİK VE ESTER OLUŞTURMA AKTİVİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI Pınar AKA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Seyhan TÜKEL Yıl: 2002, Sayfa: 50 Jüri : Prof. Dr. Seyhan TÜKEL : Yrd. Doç. Dr. Ramazan BİLGİN : Yrd. Doç. Dr. Elif ORUÇ Lipaz enzimi (E.C.3. 1.1.3), lipidlerin hidrolizinde, ester sentezinde ve iç esterleşme reaksiyonlarında kullanılan bir enzimdir. Bu çalışmada Candida rugosa'dan elde edilen lipaz enziminin florisil (magnezyum silikat içeren inorganik matriks) üzerine iki farklı şekilde (glutaraldehit üzerinden ve glutaraldehit + boşluk bırakıcı alkil kolu - 6-aminohekzanoikasit - üzerinden) tutuklanması ile serbest ve tutuklanmış enzimler için maksimum hız (Vmax), Michaelis-Menten hız sabiti (Km), aktivasyon enerjisi (Ea) gibi bazı parametreler saptanmıştır. Ayrıca serbest ve immobilize enzimler için zamana bağlı aktivite kaybı ve termal kararlılıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RESEARCHING OF HYDROLITIC AND ESTER CONSTITUTION ACTIVITIES OF IMMOBILIZED LIPASE ENZYME, COVALENTLY BOUNDED TO MAGNESIUM SILICATE PINAR AKA DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATUREL AND APPLD2D SCDXNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: : Prof. Dr. Seyhan TÜKEL Year: 2002 Pages: 50 Jury: Prof. Dr. Seyhan TÜKEL : Assist. Prof. Dr Ramazan BİLGİN : Assist. Prof. Dr. Elif ORUÇ Lipase (E.C. 3. 1.1. 3.) is an enzyme which is used for hydrolysis of lipids, synthesis of esters and interesterification reactions. A lipase from Candida rugosa was immobilized covalently with glutaraldehyde or glutaraldehyde + 6-aminohekzanoic acid as a spacer onto florisil (magnesium silicate, an inorganic matrix). Maximum velocity (Vmax), activation energy (Ea) and Michaelis-Menten constant (Km) values were determined for free lipase and immobilized lipases. Additionally, the loss of activity related with time and termal stability were investigated.