Çukurova bölgesinde yetiştirilen önemli pamuk çeşitlerinin tohumlarındaki toplam ve serbest gossypol miktarlarının belirlenmesi
Total and free gossypol contents in the cottonseed of significant cotton varieties grown in the Çukurova region of Turkey
- Tez No: 120008
- Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY GENÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk çiğidi (tohum), Gossypium hirsutum L, Toplam Gossypol, Serbest Gossypol. III, Cottonseed, Gossyphim hirsutum L, Total Gossypol, Free Gossypol. IV xjc YSlgH£6âVTIM KUKUUJ
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN ÖNEMLİ PAMUK ÇEŞİTLERİNİN TOHUMLARINDAKİ TOPLAM VE SERBEST GOSSYPOL MİKTARLARININ BELİRLENMESİ Ayşe Olcay KARA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Oktay GENÇER Yıl: 2002, Sayfa: 40 Jüri: Prof. Dr. Oktay GENÇER Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU Yrd. Doç. Dr. Sezer SİNAN Çukurova Bölgesi 'nde yetiştirilen önemli pamuk çeşitlerinin çiğitlerindeki (tohum) toplam ve serbest gossypol miktarlarının belirlenmesi için yapılan bu araştırma, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Alanı'nda, 2001 yılında yürütülmüştür. Araştırmada, Gossypium hirsütum L.türü içindeki SG 125, Adana 98, Laçhata, Çukurova 1518 ve Gossypolsüz 86 pamuk çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmaya ilişkin tarla denemesi, tesadüf bloklar deneme deseninde, 3 tekrarlamak olarak kurulmuştur. Denemede her bir parsel 10 metre uzunluğunda, 4 sıralı olarak oluşturulmuştur. Bitkilerin miktarları sıra arası uzunluğu 76.2 cm, sıra üzeri uzaklığı 20 cm olarak düzenlenmiştir. Pamuk çeşitlerinin gossypol miktarları, 1 80 gün yaşa sahip bitkilerinin sadece çiğitlerinden alınan örnekler üzerinde TSE (Hayvan yemleri-Serbest ve Toplam Gossypol Tayini) yöntemleri uyarınca yapılmıştır. Çalışmadan, 180 gün yaşındaki bitkilerin çiğitlerinde saptanan toplam ve serbest gossypol miktarlarının, SG 125 ve Adana 98 çeşidinde en yüksek, Gossypolsüz 86 çeşidinde en düşük olduğu saptanmış; diğer çeşitlerin gossypol miktarlarının bu iki çeşit arasında yer aldığı belirlenmiştir. Araştırmadan ayrıca pamuk çeşitlerindeki gossypol miktarları ile pamuk kütlü verimi arasında olumlu bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS TOTAL AND FREE GOSSYPOL CONTENTS IN THE COTTONSEEDS OF SIGNIFICANT COTTAN VARDZTIES GROWN IN THE ÇUKUROVA REGION OF TURKEY Ayşe Olcay KARA DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Oktay GENÇER Year: 2002, Page: 40 Jury: Prof. Dr. Oktay GENÇER Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU Yrd. Doç. Dr. Sezer SİNAN This present study was conducted to determine the total and free gossypol contents in the cottonseeds of significant varieties grown in the Çukurova Region. The experiment was carried out at the research fields of the Faculty of Agriculture, University of Çukurova, in 2001, The cotton varieties SG 125, Adana 98, Lachata, Çukurova 1518 and Gossypolsuz 86 which belong to the Gossyphim hirst turn. L. species were used in a randomized complete block design with three replicaes. Experimental plots contained four 10 meter long rows at 76.2 cm intervals with 20 cm on row plant spacing. The gossypol contents of the varieties were determined using the methods set by Turkish Standardization Institute (TSE;5889). Totol and free gossypol contents in the 180 day plants were the highest in SG 125 and Adana 98, lowest in Gossypolsuz 86 variety, while those of others ranked between these varieties. It was also determined a positive correlation between the gossypol contents and seed cotton yields of the investigated variaties.