Standart model higgs bozonunun simülasyonu
Simulation of the standard model higgs boson
  1. Tez No: 120012
  2. Yazar: DENİZ SUNAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE POLATÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Standart Model Higgs Bozonu, Higgs Bozunum Kanalları, CMS, LHC, Simülasyon, Standard Model Higgs Boson, Higgs Decay Channels, CMS, LHC, Simulation II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ STANDART MODEL HIGGS BOZONUNUN SİMÜLASYONU Deniz SUNAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ayşe POLATÖZ Yıl: 2002, Sayfa: 80 Jüri : Prof. Dr. Ayşe POLATÖZ : Prof. Dr. Gülsen ÖNENGÜT : Doç. Dr. Sefa ERTÜRK Kendiliğinden simetri kırılması sonucunda ortaya çıkan Standart Model (S M) Higgs mekanizmasının detaylarını araştırmak ve Higgs bozonunu gözlemek amacıyla 2007 yılında CERN'deki CMS dedektörü işleve girecektir. Bu çalışmada, Higgs bozonunun üretim ve bozunum kanallarının özellikleri özetlenmiş ve çeşitli bozunum kanalları için CMS'de yapılan simülasyon çalışmaları derlenmiştir. Yapılan simülasyon çalışmalarında elde edilen verilere dayanarak Higgs'in hangi kanallarda gözlenebileceği ve bu kanalların dallanma oranı (BR), Higgs kütlesi (m#) ve ışıklık (Z) gibi özelliklerinin nasıl olabileceğine dair öngörülerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SIMULATION OF THE STANDARD j MODEL HIGGS BOSON ll Deniz SUNAR DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Ayşe POLATÖZ Year: 2002, Pages: 80 Jury : Prof. Dr. Ayşe POLATÖZ : Prof. Dr. Gülsen ÖNENGÜT : Doç. Dr. Sefa ERTÜRK CMS detector at CERN will run to search the details of the Standard Model (SM) Higgs mechanism which is exploited by spontaneous symmetry breaking and to observe the Higgs boson in 2007. In this thesis, the properties of production and decay channels of Higgs boson are summarised and also some recent simulation studies are reviewed for several decay channels. By using the results obtained by the simulation studies some predictions are also given for the channels in which Higgs can be observed and the branching ratios of these channels (BR), Higgs mass (/«#) and luminosity (L) were predicted.