Kahramanmaraş ilinde Aphidoidea (Homoptera) türleri ile bunların parazitoid ve predatörlerinin saptanması
The Determination of Aphidoidea (Homoptera) and their parasitoid and predators in Kahramanmaraş province of Turkey
- Tez No: 120025
- Danışmanlar: PROF.DR. NEDİM UYGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Aphidoidea, Predator, Parazitoid VII, Kahramanmaraş, Aphidoidea, Predators, Parasitoids VIII
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
oz DOKTORA TEZİ KAHRAMANMARAŞ İLİNDE APHlDOIDEA (HOMOPTERA) TÜRLERİ İLE BUNLARIN PARAZİTOİD VE PREDATÖRLERİNİN SAPTANMASI MAHMUT MURAT ASLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Nedim UYGUN Yıl: 2002, Sayfa: 136 Jüri:Prof. Dr. Nedim UYGUN : Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR : Prof. Dr. Abdurrahman YİĞİT : Prof. Dr. Abuzer YÜCEL : Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY Kahramanmaraş ilinde 1998-2001 yılları arasında yapılan bu çalışmada Aphidoidea üstfamilyasının Aphididae familyasına bağlı Aphidinae, Chaitophorinae, Lachninae, Myzocallidinae, Pemphiginae ve Pterocommatinae altfamilyalarına bağlı 35 cins ve bu cinslere ait 68 tür ve alt tür ile bunların yanında teşhis edilemeyen 1 1 cinse ait 21 yaprakbiti türünün cins düzeyinde teşhisi yapılmıştır. Bu türlerin çoğu Kahramanmaraş ili ve çevresi için ilk kayıt niteliğindedir. Bu çalışmada elde edilen türlerden Aphis craccivora Koch, Aphis fabae Scopoli, Aphis gossypii Glover, Aphis nerii Boyer de Fonscolombe, Aphis ruborum (Börner), Brachycaudus cardui (L.), Brachycaudus (Appelia) tragopogonis (Kaltenbach), Dysaphis plantaginea (Passerini), Hyalopterus pruni (Geoffroy) Myzus cerasi (Fabricius), Myzus (Nectarosiphon) persicae (Sulzer, 1776), Pterochloroides persicae (Cholodkovsky) ve Uroleucon (Uromelan) jaceae (Linnaeus) en yaygın türler olarak belirlenmiştir. Konukçu sayısı bakımından ise en zengin türler ise sırasıyla Aphis craccivora Koch, Aphis fabae Scopoli, Brachycaudus cardui (L.) ve Hyalopterus pruni (Geoffroy) belirlenmiştir. Bu çalışmada yaprakbitlerinin avcıları olarak Coccinellidae familyasından 33, Syrphidae familyasından 11 ve Chrysopidae ve Forficulidae familyalarından da birer tür tespit edilmiştir. En çok bulunan türler sırasıyla Coccinella septempunctata (L.), Hippodamia variegata (Goeze), Coccinella undecimpunctata (L.), Scymnus subvillosus (Goeze), Oenopia conglobata (L.) ve Adalia fasciatopunctata revelieri Muls., Episyrphus balteatus (De Geer) ve Metasyrphus corallae (F.) olmuştur. Yaprakbitleri üzerinde en yaygın bulunan parazitoidler Lysiphlebus fabarum (Marshall) ve Lysiphlebus confusus Tremblay and Eady olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE DETERMINATION OF APHIDOIDEA (HOMOPTERA) AND THEIR PARASITOIDS AND PREDATORS IN KAHRAMANMARAŞ PROVINCE OF TURKEY MAHMUT MURAT ASLAN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Nedim UYGUN Year: 2002, Page: 136 Jury: Prof. Dr. Nedim UYGUN : Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR : Prof. Dr. Abdurrahman Yİ?İT : Prof. Dr. Abuzer YÜCEL : Assoc. Prof. M. Rıfat ULUSOY This study was conducted in Kahramanmaraş in Turkey between 1998 and 2001. The identified 68 aphid species and subspecies were found to be from 35 genus and the subfamilies; Aphidinae, Chaitophorinae, Lachninae, Myzocallidinae, Pemphiginae and Pterocommatinae (Aphididae: Aphidoidea). Furthermore, 21 aphids, whose species could not be determined, belonging to 1 1 genus from the same subfamilies were also encountered. This is the first time that most of these aphid species are reported from Kahramanmaraş and surrounding area. Aphis craccivora Koch, Aphis fabae Scopoli, Aphis gossypii Glover, Aphis nerii Boyer de Fonscolombe, Aphis ruborum (Börner), Brachycaudus cardui (L.), Brachycaudus (Appelia) tragopogonis (Kaltenbach), Dysaphis plantaginea (Passerini), Hyalopterus pruni (Geoffroy) Myzus cerasi (Fabricius), Myzus (Nectarosiphon) persicae (Sulzer, 1776), Pterochloroides persicae (Cholodkovsky) and Uroleucon (Uromelan)y'aceae (Linnaeus) were the most common species. Aphis craccivora Koch, Aphis fabae Scopoli, Brachycaudus cardui (L.) and Hyalopterus pruni (Geoffroy) were found to have the highest number of hosts in descending order. In this study, 33 species in the family Coccinellidae, 11 species in the family Syrphidae and one species in each of the families Chrysopidae and Forficulidae were determined to be predators upon aphids. The most common species were Coccinella septempunctata (L.), Hippodamia variegata (Goeze), Coccinella undecimpunctata (L.), Scymnus subvillosus (Goeze), Oenopia conglobata (L.) ve Adalia fasciatopunctata revelieri Muls., Episyrphus balteatus (De Geer) and Metasyrphus corallae (F.) in descending order. The most frequently encountered aphid parazitoids were Lysiphlebus fabarum (Marshall) and Lysiphlebus confusus Tremblay and Eady.