Çankırı'nın Merkez, Kızılırmak ve Yapraklı ilçelerinde kiracılık-ortakçılık ilişkileri
Tenancy-share cropping relations in Central, Kızılırmak and Yapraklı districts of Çankırı
  1. Tez No: 120026
  2. Yazar: CEMAL KAYGISIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİNE OLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agricultural Leasing Contract, Tenancy, Sharecropping, Agricultural Land, Management
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇANKIRI'NIN MERKEZ KIZILIRMAK VE YAPRAKLI İLÇELERİNDE KİRACILIK-ORTAKÇILIK İLİŞKİLERİ Cemal KAYGISIZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Emine OLHAN Batı ülkelerinde, ayrı bir hukuk disiplini olarak bağımsız yasalarla düzenlenmiş bulunan kiracılık, ülkemizde 1926 tarihli Borçlar Yasasındaki hasılat kirası hükümleri çerçevesinde incelenmektedir. Kiracılık ve ortakçılığı yeniden düzenleme çabalan ise Toprak ve Tarım Reformu Yasasının iptal edilmesi ile sonuçsuz kalmıştır. Bu araştırma Çankırı'nın Merkez, Kızılırmak ve Yapraklı ilçelerinde kiracılık ve ortakçılığın mevcut durumunu belirlemek amacıyla, 2001 yılında araştırma kapsamına alınan her ilçeden onar köy olmak üzere toplam 30 köyde yapılan anketlerden elde edilen verileri içermektedir. Araştırma bölgesindeki 30 köyün 16'sında kiracılık. 23 'ünde ortakçılık uygulamasına rastlanmıştır. Kiracılık ve Ortakçılık yapan hanelerin tamamı kendi toprağı da bulunan ve köy koşullarına göre zengin veya orta halli hanelerdir. Araştırma bölgesinde geleneksel tipte ortakçılık bulunmamaktadır. Kiracılık ve ortakçılık yapılan köylerin yalnızca ikisinde muhtar senedi şeklinde yazılı sözleşmeye rastlanmıştır. Diğer köylerde ise taraflar sözlü olarak anlaşmaktadır. Toprak sahipleri topraklarını kiracı veya ortakçıya verirken güven unsuru ön plana çıkmaktadır. Araştırma bölgesinde sözleşme süresi genellikle 1 yıl olmak üzere 1 ila 3 yıl arasında değişmektedir. Bu süreler, batı ülkelerinde yasalarla düzenlenmiş bulunan asgari sürelerin altında kalmaktadır. Araştırma bölgesindeki köylerden ikisinde kiracı veya ortakçının onalım hakkının bulunduğu deneklerce ifade edilmiş ancak buna ilişkin yaşanmış bir örnek gösterilememiştir. Köylerin hiçbirinde, uyuşmazlıkların çözümünün mahkemelerde aranması örneğine rastlanmamıştır. Araştırma bölgesinde kiracı veya ortakçının toprağa yaptığı yatırımlar karşılığında toprak sahibince tazminat ödenmesi söz konusu değildir. Kiracı ve ortakçıların hangi ürünleri yetiştirecekleri konusunda toprak sahibinin müdahalesi olmamaktadır. Kiracılık ve ortakçılık yapılan köylerin sayısında ve bu yolla işlenen topraklar miktarında yıllar itibariyle artış kaydedilmiştir. 2002, 94 Sayfa. ANAHTAR KELİMELER : Tarımsal kira sözleşmesi, Kiracılık, Ortakçılık, Tarım Arazisi, İşletmecilik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis TENANCY-SHARE CROPPING RELATIONS IN CENTRAL, KIZILIRMAK AND YAPRAKLI DISTRICTS OF ÇANKIRI Cemal KAYGISIZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economy Supervisor: Assist. Prof. Dr. Emine OLHAN Tenancy, which is arranged by independent laws as a seperate law discipline in the western countries, is investigated under the total rent decrees in the Debt Law of 1926 in our country. The attempt to reorganize tenancy and sharecropping reached no result by the abolishment of the Agrarian Reform Law. This research includes data obtained from questioners made in 30 villages taking 10 villages from each of the three provinces of Çankırı, which compose the research region: Center, Kızılırmak and Yapraklı to determine the current situation of tenancy and share cropping in the year 2001. Among the 30 villages in the research region, tenancy was determined in 14 of them and sharecropping was seen in 22 of them. All of the families doing tenancy or sharecropping may be considered middle class or rich according to the village conditions, having their own land, too. No traditional sharecropping was observed in the research region. Only in two of the villages applying tenancy or sharecropping a written contract in the form of Village Headman Proof was observed. In other villages the parties agree verbally. While the landowners give their land to renters or sharecroppers, the factor of reliability comes first. In the research area, the duration of the contract is usually 1 year and it differs from 1 year to 3 years. These durations are under the minimum durations set by laws in western countries. In two of the villages in the research region, it has been expressed by the subjects that the renter or the sharecropper has the right of pretaking but no concrete samples could be shown. In none of the villages, applying to the courts in case of disagreement was observed. It is not of question that the landowner will pay compensation for the investments made by the renter or the sharecropper in the research region. The landowner does not interfere to what crops will be produced by the renter or the sharecropper. An increase in the number of villages doing tenancy or sharecropping and in the quantity of land cultivated in this way has been reported during the years. 2002, 94 Pages