Fosforun domates (Lycopersicon esculentum L. ) bitkisinde bor toksisitesine etkisi
The Effect of phosphorus on the B toxicity in tomato (Lycopersicon esculentum L. ) plant
- Tez No: 120030
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: B toxicity, phosphorus, tomato, boron and phosphorus concentration M> tomato ^^. efr S*
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FOSFORUN DOMATES (Lycopersicon esculentum L.) BİTKİSİNDE BOR TOKSİSİTESİNE ETKİSİ Metin SOY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Aydın GÜNEŞ Domates bitkisinde B toksisitesini engellemede fosforun etkisi sera denemesi ile araştırılmıştır. Bu amaçla 3000 g toprak doldurulmuş saksılara 0, 10, 20 ve 40 mg B kg“1 ve 10, 50, 100 ve 200 mg P kg”1 uygulanmıştır. Bitkilerin vejetatif aksam ve kök yaş ve kuru ağırlıkları, genç ve yaşlı aksamların B ve P konsantrasyonları belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, 20 mg kg“1 B uygulaması ile B toksisitesi görülmüş ve vejetatif aksam ve kökün yaş ve kuru ağırlıkları azalmıştır. Borun toksik etki göstermiş olduğu düzeyde (20 mg kg”1), bitkilerin B konsantrasyonları toksik olarak kabul edilen kritik seviyenin üzerinde olmuştur. Fosfor uygulamasıyla, bitkilerin B konsantrasyonları azalmış ve B toksisitesinin sebep olduğu yaş ve kuru ağırlıktaki azalmalarda düşüş görülmüştür. Sonuç olarak, domateste B toksisitesini engellemede fosfor uygulaması etkili olmuştur. 2002, 63 sayfa ANAHTAR KELİMELER: B toksisitesi, fosfor, domates, domatesin bor ve fosfor konsantrasyonları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF PHOSPHORUS ON THE B TOXICITY IN TOMATO (Lycopersicon esculentum L.) PLANT Metin SOY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Aydın GÜNEŞ A greenhouse study was conducted in order to determine the effect of P on alleviating B toxicity in tomato. For this purpose, 0, 10, 20 and 40 mg B kg“1 and 10, 50, 100 and 200 mg P kg'1 were applied to the pots holding 3000g soil. Vegetatif and root fresh and dry weights, B and P concentration of the young and old part of the plants were determined. According to experimental results, fresh and dry weights of vegetatif part and root were decreased at 20 mg kg”1 B level. Boron concentration of the plants (both young and old parts) was higher than the critical toxicity level B concentration given for tomato at 20 mg kg"1 B level. Boron concentration of the plants was decreased by the P treatments and resulting in an increase in the fresh and dry weight of the tomato plants. As a result of this study, it can be concluded that phosphorus was effective on alleviating the B toxicity in tomato plants.