Yukarı Sakarya nehri'nde fosfor fraksiyonları ile klorofil-a konsantrasyonlarının mevsimsel değişimi
Seasonal changes of phosphorus fractions and chlorphyll-a concentrations in the upper part of Sakarya river
  1. Tez No: 120039
  2. Yazar: MELAHAT HALE ÇALIMLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERAP PULATSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Phosphorus fractions, Chlorophyll-a, The Upper Part of Sakarya River, seasonal changes, water quality
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YUKARI SAKARYA NEHRİ'NDE FOSFOR FRAKSİYONLARI İLE KLOROFİL-a KONSANTRASYONLARININ MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ Melahat Hale ÇALIMLI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabil im Dalı Danışman: Doç. Dr. Serap PULATSÜ Bu araştırma, Yukarı Sakarya Nehri'nde, fosfor fraksiyonları ile klorofil-a konsantrasyonlarının mevsimsel değişimini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Su örnekleri, 2000 yılının Temmuz, Ağustos, Ekim, Kasım aylarında ve 2001 yılının Ocak, Şubat, Nisan, Mayıs aylarında üç istasyondan alınmıştır. Bu parametrelerin aylara ve istasyonlara bağlı değişimleri incelenmiştir. En yüksek ortalama toplam fosfor (TF) ve toplam ortofosfat (TO) değerleri temmuz (304,50±2,71 mg/m3) ve kasım (60,64±0,41 mg/m3) aylarında belirlenirken, en düşük TF ve TO değerleri sırasıyla ekim (104,68+2,19 mg/m3) ve mayıs (22,38±1,05 mg/m3) aylarında tespit edilmiştir. En yüksek ortalama toplam çözünmüş fosfor (TÇF) ve toplam çözünmüş ortofosfat (TÇO) değerleri (33,70+0,17 mg/m3, 26,62+0,18 mg/m3) temmuz ayında bulunmuştur. En düşük TÇF (12,73±0,17 mg/m3) ve TÇO (6,62+0,18 mg/m3) değerleri sırasıyla nisan ve ekim aylarında gözlenmiştir. Toplam fosforun büyük bir bölümü partiküler formda bulunmuş ve partiküler fosfor (PF) fraksiyonları %77,5 ve %89,8 arasında değişmiştir. En düşük partiküler fosfor konsantrasyonu ekim ayında kaydedilmiştir. Çözünmüş organik fosforun (ÇOF) oranı %20 ve %45 arasında değişmiş ve ÇOF konsantrasyonu en yüksek ekim ayında (20,27±0,29 mg/m3) bulunmuştur. Klorofil-a konsantrasyon değerleri araştırma periyodu boyunca 1,5 mg/m3 (şubat) ve 7,28 mg/m3 (nisan) arasında değişmiştir. Araştırma periyodunca, belirlenen istasyonlarda pH (7,09-7,81) değerleri, I.sınıf su kalite parametrelerine ilişkin sınır değerler içerisinde olmasına karşın, toplam fosfor konsantrasyon değerleri bu sınıfa ilişkin değerlerden daha yüksek bulunmuştur. 2002, 41 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Fosfor fraksiyonları, Klorofil-a, Yukarı Sakarya Nehri, mevsimsel değişim, su kalitesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEASONAL CHANGES OF PHOSPHORUS FRACTIONS AND CHLOROPHYLL - a CONCENTRATIONS IN THE UPPER PART OF SAKARYA RIVER Melahat Hale ÇALIMLI Ankara University Graduate School of Natural Applied and Science Department of Fisheries Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serap PULATSÜ This research was conducted to determine the seasonal changes of phosphorus fractions, chllorophyll-a concentrations of the Upper Part of Sakarya River. Water samples were taken from three stations in My, August, October, November 2000 and in January, February, April, May 2001. The variations of these parameters were investigated with respect to months and stations. The highest mean total phosphorus (TP) and total orthophosphate (TO) values were assessed in July (304,50±2,71 mg/m3) and november (60,64±0,41 mg/m3) while mean lovest values of TP and TO were determined in October (104,68+2,19 mg/m3) and may (22,38+1,05 mg/m3), respectively. The highest mean values of total dissolved phosphorus (TDP) and total dissolved orthophosphate (TRP) were found (33,70+0,17 mg/m3, 26,62±0,18 mg/m3) in July, respectively. The lowest mean value of TDP (12,73±0,17 mg/m3) and TRP (6,62±0,18 mg/m3) were observed, in april and October, respectively. The largest part of the total phosphorus was found to be in the particulate form and particulate phosphorus (PP) fractions ranged between 77.5% and 89.8%, the lowest PP concentrations recorded in October. The proportion of dissolved organic phosphorus (DOP) varied between 20% and 45% and DOP concentrations were highest in October. Chlorophyll-a concentrations ranged between 1,52 mg/m3 (in february) and 7,28 mg/m3 (in april) during the study period. During the study period, although total phosphorus concentrations were higher than that parameter of indicating the first class for water quality criteria, pH (7,09-7,81) values were measured within the acceptable limits for the first water quality class in determined stations. 2002, 41 pages