Haymana ve Beyobası formasyonlarında (Haymana-Güney Ankara) geç kretase rentonik foraminiferlerin incelenmesi
Benthic foraminiferal descriptions of the upper cretaceous Haymana and Beyobası formations in the Haymana region, South of Ankara
  1. Tez No: 120040
  2. Yazar: DİDEM KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stratigraphy, Systematic (Foraminifera), Maastrichtian, Haymana, Central Anatolia
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HAYMANA VE BEYOBASI FORMASYONLARINDAKİ (HAYMANA- G.ANKARA) GEÇ KRETASE BENTONİK FORAMİNİFERLERİN İNCELENMESİ Didem KILIÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yavuz OKAN Bu çalışma, Ankara'nın güneybatısında yeralan Haymana ilçesinin kuzeybatısında yüzlek veren Geç Kretase yaşlı Beyobası formasyonunun sistematik mikropaleontolojisini, bentik foraminiferlere bağlı olarak ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ölçülen Çaldağ, Erif ve Kayabaşı stratigrafık kesitlerinden alınan 17 kayaç örneğinin mikropaleontolojik incelemesi sonucu, 9 bentonik foraminifer türü ve 4 bentonik foraminifer cinsi saptanmıştır. Bunlar: Orbitoides medius (d'Archiac), Orbitoides gensacicus (Leymerie), Pseudomphalocyclus blumenthali Meriç, Omphalocyclus macroporus (Lamarck), Hellenocyclina beotica Reichel, Sirtina orbitoidiformis Brönnimann ve Wirz, Siderolites calcitrapoides Lamarck, Loftusia ketini (b) Meriç, Marssonella oxycona (Reuss), Lepidorbitoides sp., Yeni cins, yeni tür, Fallolia sp., Nummofallotia sp. Sonuç olarak, Haymana-Polatlı yöresi Beyobası formasyonundaki Geç Kretase (Mestrihtiyen) bentonik foraminiferlerin tanımları ve resimleri ilk kez verilmiştir. 2002, 69 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Stratigrafi, Sistematik (Foraminifera), Mestrihtiyen, Haymana, İç Anadolu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis BENTHIC FORAMINIFERAL DESCRIPTIONS OF THE UPPER CRETACEOUS HAYMANA AND BEYOBASI FORMATIONS IN THE HAYMANA REGION, S OF ANKARA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof Dr. Yavuz OKAN The purpose of this study is to establish the systematic micropaleontology of the area in the northwest of Haymana ( southwest of Ankara ) which is based on benthic foraminifera of the Beyobasi formation deposited in the Upper Cretaceous time interval. Totally, 9 species of benthic foraminifera and four genus of benthic foraminifera have been determined by micropaleontological study of the 17 samples collected from the measured stratigraphical sections of Çaldağ, Erif and Kayabaşı. These are: Orbitoides medius (d'Archiac), Orbitoides gensacicus (Leymerie), Pseudomphalocyclus blumenthali Meriç, Omphalocyclus macroporus (Lamarck), Hellenocyclina beotica Reichel, Sirtina orbitoidiformis Brönnimann ve Wirz, Siderolites calcitrapoides Lamarck, Loftusia ketini (b) Meriç, Marssonella oxycona (Reuss), Lepidorbitoides sp., n.gen. n.sp., Fallotia sp., Nwnmofallotia sp. In result, definitions and photographs of benthic foraminifera of Beyobasi formation deposited in the Upper Cretaceous (Maastrichtian) time interval of Haymana-Polath region has been shown for the first time. 2002, 69 pages