Streptozotocin diyabetik sıçanlarda mesane epitelinin ince yapısı
The Fine structure of urinary bladder epithelium in streptozotocin diabetic rats
- Tez No: 120056
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT AYVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Streptozotocin, Urinary bladder, Diabetes Mellitus, Transmission Electron Microscope
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi STREPTOZOTOCIN DİYABETÎK SIÇANLARDA MESANE EPİTELÎNİN İNCE YAPISI Ebru GÖKALP Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cevat AYVALI Diabetes mellitus 'un tüm organ fonksiyonlarına olduğu gibi, mesane fonksiyonlarına da olumsuz etkileri vardır. Bu etkilerin mesanenin histolojik yapısında değişikliklere neden olabileceği düşünülerek, bu değişiklerin neler olabileceğinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Sıçanlara (Rattus norvegicus norvegicus) streptozotocin enjekte edilerek diyabet oluşturulmuş ve hastalığın bireylerde mesane epiteli üzerine etkileri ışık ve transmisyon elektron mikroskobunda incelenmiştir. Diyabet oluşturmak üzere neonatal sıçanlara sitrat tamponunda çözülmüş streptozotocin 90 mg/kg olacak şekilde, intraperitonal olarak tek dozda enjekte edilmiştir. Diyabet oluşumu kan glukoz tolerans testi yapılarak takip edilmiştir. Mesanelerden alman doku örneklerinin Araldit blokları hazırlanarak yan ince ve ince kesitleri ışık ve elektron mikroskopta incelenmiştir. Diyabetik sıçanlarda, ışık mikroskobu ile yapılan incelemeler epitelde düzensizlik ve vakuolleşme olduğunu göstermiştir. Bununla beraber, bazı epitel hücrelerinde shoplazmada erimeler ve çekirdek kaybı tespit edilmiştir. Elektron mikroskop çalışmalarında ise ışık mikroskobu gözlemlerine paralel bulgular elde edilmiştir. Bunlar; hücre sitoplazmasında vakuol oluşumu ve sitoplazma erimesidir. Ayrıca mitokondrilerde aşın derecede dejenerasyon meydana geldiği belirlenmiştir. 2002,42 sayfa Anahtar Kelimeler Streptozotocin, Mesane, Diabetes mellitus, Transmisyon Elektron Mikroskop
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE FINE STRUCTURE OF URINARY BLADDER EPITHELIUM IN STREPTOZOTOCIN DIABETIC RATS Ebru GÖKALP Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Cevat AYVALI As diabetes mellitus has negative effects on all organ functions, it also has negative effects on urinary bladder functions. Considering that these effects can cause changes in bladder histology, it's aimed to point out what these changes could be. Diabetes was induced by injecting streptozotocin to rats {Rattus norvegicus norvegicus) and the effects of the illness on individuals bladder epithelium were examined by light and transmission electron microscope. In order to induce diabetes, neonatal rats were injected intraperitonally a single dose of 90 mg/kg streptozotocin in citrate buffer. Development of diabetes was followed by glucose tolerance test. Following the preparement of Araldite blocks of tissue samples, which were obtained from urinary bladders, semithin and thin sections were examined in light microscope and electron microscope. Examinations of diabetic rats' epithelium by light microscope has shown the presence of irregularity and vacuol formation. However, loss of nucleus and cytoplasmic fuses were determined in some epithelial cells. Parallel findings were obtained in electron microscopic examinations with light microscopic observations. These are, vacuol formation in cell cytoplasm and also the fusion of cytoplasm. Moreover, extremly degeneration in mitochondria were found out. 2002,42 pages