Polietilen atıkların vakum altında ısıl bozundurulmasında elde edilen sıvı ürünlerin değerlendirilmesi
Thermal decomposition of polyethylene wastes under vacuum and utilization of gained liquid products
- Tez No: 120057
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAVUZ BİLGESÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Recycling, thermal decomposition, pyrolysis, polyethylene, vacuum pyrolysis 11
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi POLİETİLEN ATIKLARIN VAKUM ALTINDA ISIL BOZUNDURULMASINDA ELDE EDİLEN SIVI ÜRÜNLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Rıza ALAGÖZ Ankara Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ali Y. BİLGESÜ Bu çalışmada, atık haline gelip çevre kirlenmesine sebebiyet veren termoplastiklerden Alçak Yoğunluklu Polietilenin (AYPE) vakum altında ısıl bozundurulmasından elde edilen ürünler araştırılmıştır. AYPE'nin yan kesikli bir reaktörde vakum altında ısıl bozundurulması ile elde edilen bakiye, sıvı ve gaz ürünlerin dönüşümüne sıcaklık, basınç ve sürenin etkisi belirlenmiştir. Deneysel çalışmalar, sıcaklık 350-475 °C aralığında 25 °C aralıklarla, basınç 200-600 mmHg vakum aralığında 100 mmHg aralıklarla ve süre 30-90 dk aralıklarında 15 dk aralıklarla yapılmıştır. Deneylerde elde edilen sıvı ürünler vakum altında destillenmiştir. Elde edilen fraksiyonların GC/MS'leri yapılarak içeriği tanımlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre sıvı veriminin maksimum olduğu optimum koşul için; sıcaklık 450 °C, basınç 300 mmHg vakum ve süre yaklaşık 60 dk. olarak belirlenmiştir. Bu koşullarda sıvı verimi % 96,18 olarak elde edilmiştir. Sıvı ürün verimin sıcaklıkla değişimi 350 T'den 450 °C'ye kadar arttığı 450 "C'den 475 °C'ye gaz oluşumunun artmasıyla sıvı veriminin azaldığı tespit edilmiştir. Sıvı ürün içinde tüm sıcaklıklarda Cs-Cg'un miktarının reaksiyon süresi ile azaldığı tespit edilmiştir, örneğin 450 °C'de ve 600 mmHg vakumda süre 30 dakikadan 90 dakikaya artarken C5-C9 miktarı %23'ten %17'ye düşmüştür. C10--C20'nin miktarının süre ile arttığı görülmüştür. Elde edilen polinomial denklemlerin deneysel verilerle uyumlu olduğu görülmüştür. 2002, 63 sayfa Anahtar Kelimeler Geri kazanım, ısıl bozunma, piroliz, PE, vakum.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THERMAL DECOMPOSITION OF POLYETHEYLENE WASTES UNDER VACUUM AND UTULIZATION OF GAINED LIQUID PRODUCTS Rıza ALAGÖZ Ankara University Graduate School of Appied and Natural Sciences Department of Chemical Engineering Low density polyethylene (LDPE) wastes were thermally decomposed in a semi-batch reactor under vacuum as a means of reducing environmental pollution. The effects of temperature, pressure and time were determined on the residue, liquid, and the gaseous products. These parameters were respectively varied between 350 and 475 °C, 200 and 600 mmHg, and 30 and 90 min, in steps of 25 °C, 100 mmHg, and 15 min. The liquid products were distilled and analysed with GC/MS. The liquid yield reached a maximum of 96. 18 % at 450 °C, 300 mm Hg, and 60 min operating time. This yield began to fall at 450 °C because of increases in gaseous products. Reaction time adversely affected the light products C5-C9. At 450 °C and 600 mm Hg, for example, this fraction was 23% when the reaction was 30 min but fell to 17% when extra 60 min were allowed. The C10-C20 fraction rose with time on the other hand Polynomial fits relating the yields to the three parameters were in good aggreement with the experimental values. 2002, 63 pages