Çubuk ilçesindeki besi sığırı ahırlarının yapısal ve fonksiyonel özellikleri
Structural and functional features of beef cattle barns in Çubuk district
  1. Tez No: 120109
  2. Yazar: NESRİN BAYSAN CİHANGİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cattle barns, tie-stall type, loose housing type, environment conditions
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇUBUK İLÇESİNDEKİ BESİ SIĞIRI AHIRLARININ YAPISAL VE FONKSİYONEL ÖZELLİKLERİ Nesrin Cihangir BAYSAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Metin OLGUN Bu çalışmada, Ankara îli Çubuk İlçesinde bulunan 34 adet besi sığırı ahırlarının yapısal ve fonksiyonel planlama özellikleri yönünden yeterlilik durumları araştırılmış, sorunları belirlenmiş ve çeşitli çözüm alternatifleri geliştirilmiştir. Söz konusu ahırların 27 adeti bağlı duraklı sistemde, 2 adeti kapalı ve serbest sistemde ve 5 adeti açık ve serbest sistemde planlandıkları ve hayvanların çevresel isteklerini yerine getirmekten uzak oldukları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda yörenin iklim koşulları, literatür bilgileri ve mevcut ahır kapasiteleri göz önünde tutularak 50 baş kapasiteli modüler tipte bağlı duraklı sistem ve 100 baş kapasiteli açık serbest sistemde alternatif ahır planları geliştirilmeye çalışılmıştır. 2001, Sayfa: ANAHTAR KELİMELER: Besi sığın ahırları, bağlı duraklı sistem, serbest sistem, çevre koşulları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis STRUCTURAL AND FUNCTIONAL FEATURES OF BEEF CATTLE BARNS IN CUBUK DISTRICT Nesrin Cihangir BAYSAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Structures and Irrigation Supervisor :Prof. Dr. Metin OLGUN In this study 34 beef cattle barn units in Ankara Cubuk District was carried out to investigate the efficiency in terms öf structural and functional features, the problems were identified and various alternative solutions were developed. Above mentioned barns; it has been determined that 27 barn units are closed tie-stall types, 2 barn units are closed and loose types 5 of them are open and loose types and all of them are far from satisfying the environmental requirements of the beef cattle. With this study, alternatives barns plans which have the capacity of 50 animals at tie-stall type and 100 animals at the loose housing type have been tried to be developed by taking into considerations of the climate conditions, literature review and existing barn capacity. 2001, Page: