Karacaali (Kırıkkale) demir yatağının maden jeolojisi
Ore geology of Karacaali iron deposit, Kırıkkale
  1. Tez No: 120113
  2. Yazar: CANER KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Iron deposit, hydrothermal iron, Middle Anatolian Massive, Ankara Melange
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARACAALİ (KIRIKKALE) DEMİR YATAĞININ MADEN JEOLOJİSİ Caner KAYA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şükrü KOÇ Araştırma konusu yapılan piritli demir cevherleşmesi Ankara Melanjı olarak bilinen ve daha önceki çalışmalarda yaşı Kretase olarak belirtilen ofiyolitik bazik kayaçlar içinde yer almaktadır. Bazik birimler altta mikrogabro, üzerinde diyabaz ve en üstte bazalttan ibarettir. Bu ka3raçlar toleyitik karakterde, MORB kökenli aynı magmadan farklılaşma ile oluşmuşlardır. Demir cevherleşmesi yan kayaçlardaki kırık ve çatlak sistemine bağlı olarak gelişen hidrotermal oluşumlardır. Cevherleşmenin parajenezinde baskın olarak manyetit ve pirit mineralleri yer almaktadır. Parajanezde az miktarda kalkopirit, farhlerz, pirotin, bomit, markazit, kroroit, ve götit bulunmakladır. Gang mineralleri olarak kuvars, kalsit, aktinolit ve klorite rastlanılmıştır. 2002, 126 sayfa ANAHTAJR KELİMELER: Demir yatağı, hidrotermal demir, Orta Anadolu Masifi, Ankara melanjı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Science Thesis ORE GEOLOGY OF KARACAALİ IRON DEPOSİT, KIRIKKALE By: Caner KAYA Ankara University Institute of Science Geological Engineering Main Branch Supervisor: Prof. Dr. Şükrü KOÇ Pyritic iron mineralization comprising the topic of this research in located within the so called Ankara Melange; and was known in previous investigations as ophiolitic basic rock of Upper Cretaceous age. These basic units consist of raicrogabbros at the bottom, overlained by diabases and ends with basalts at the top. These rocks are of tholeitic character and MORB origin which were the products of the same magmatic differentiation process. Iron mineralization is a hydrothermal formation developed within the fractured and joints systems of the wall-rocks. Magnetite and pyrite form the main paragenesis of mineralization together with minor amounts of chalcopyrite, tetrahedrite, pyrrhotite, bornite, marcasite, chromite and goethite. Quartz, calcite, actinolite and chlorite are the gange minerals. 2002, 126 pages.