Karacaali-Kızıldere (Kırıkkale) civarındaki Pb-Zn-Cu-Mo cevherleşmeleri ve yan kayaçı olan granitoyidlerin incelenmesi
Invertigations on mineralizations of Pb-Zn-Cu-Mo and granitoids as their host rocks at Karacaali-Kızıldere district of Kırıkkale, Turkey
- Tez No: 83508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. SÖNMEZ SAYILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Granitoids, Geochemistry, Mineralizations of Pb-Zn-CuiMo, Karacaali, Central Anatolia. IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARACAALİ-KTZILDERE (KIRIKKALE) CİVARINDAKİ Pb-Zn-Cu±Mo CEVHERLEŞMESİ VE YAN KAYACI OLAN GRANİTOİDLERİN İNCELENMESİ Özlem KAYAKIRAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç Dr. İ. Sönmez SAYILI Jüri:Doç.Dr.Şükrü Koç Y.Doç.Dr.İ.Sönmez Sayılı Y.Doç.Dr.Yurdal Genç Bu çalışmada Kırıkkale ili, Karacaali-Kızıldere Köyleri civarında bulunan Pb-Zn- Cu±Mo yataklarının kökensel yorumu, cevher-yan kayaç ilişkisi ve yan kayaç türlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Tez kapsamında, Kırıkkale Karacaali civarındaki magmatik kayaçlar ve Pb-Zn- Cu±Mo cevherleşmeleri üzerinde detayh jeolojik, petrografik ve jeokimyasal incelemeler yapılmıştır. Plütonik kayaçlar daha önceki adlamaya uyularak Karacaali granitoidleri olarak isimlendirilmiş ve sahadaki tüm kayaçlar gerek saha gözlemleri gerekse petrografik çalışmalar sonucu granit-granodiyorit-kuvarsPetrografik çalışmalar ve jeokimyasal analiz sonuçlarına göre granitoidin kalkalkalen tipte ve peralumina-metalumina arası karakterli kafemik topluluklar olduğu belirlenmiştir. Köken açısından I-tipine daha uygun S-tipe yakın şeklinde bir ayırım yapılmıştır. Ayrıca granitoid eser element jeokimyası verilerine dayanarak granitler çarpışma sonrası granitoidleri olarak sınıflandırılmıştır. Karacaali Pb-Zn-Cu+Mo cevherleşmelerinin porfirik dokulu granitik kayaçlar içerisinde ve bu granitik kayaçların gerek eklem çatlakları gerekse fay zonları boyunca gelişmiş olan turmalin-kuvars, kuvars ve karbonat damarlarına bağlı oldukları tesbit edilmiştir. 02/11/1999, 135 sayfa Anahtar Kelimeler : Granitoid, Jeokimya, Pb-Zn-Cu+Mo Cevherleşmeleri, Karacaali, Orta Anadolu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATIONS ON MINERALIZATIONS OF Pb-Zn-Cu±Mo AND GRANITOIDS AS THEIR HOST ROCKS AT KARACAALI - KIZDLDERE DISTRICT OF KIRIKKALE, TURKEY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. İ. Sönmez SAYILI Jury : Assoc. Prof.Dr.Şükrü Koç Assist.Prof.Dr.İ.Sönmez Sayılı Assist.Prof.Dr.Yurdal Genç In this study, the genetical interpretations of Pb-Zn-Cu+Mo mineralizations, mineralization - wall rock relationships and determination of host rock types are aimed at the district of Karacaali - Kızıldere. Under the framework of thesis, detailed geological, mineralogical, petrographical and geochemical investigations are conducted on both magmatic rocks and the mineralizations of Pb-Zn-Cu±Mo. Plutonic rocks in the study area are called as Karacaali granitoids in concordance with previous studies. All the rocks which expose in the area are classified under 7 groups basing on both field observations and petrographical investigations as follows: Granite - granodiorite - quartz monzonite, Granite - granodiorite - quartz monzonite porphyries, granophyric 111According to petrographies! studies and geochemical analyses, Karacaali Granitoids have calcalkaline character and reveal a transition of typical trends between peralumino and metalumino character, exhibiting cafemic associations. As source material, I-type is much more typical than S-type and can be interpreted as hybridic between crustal and mantle materials. Due to trace element geochemistry, granitoids can be classified as post-collisional type. Mineralizations of Pb-Zn-CuiMo at Karacaali extend at joints, fractures and fault zones of porphyr types of granitoids and directly related with thourmaline-quartz, quartz and carbonate veins. 03/11/1999, 135 pages