Karacaali (Kırıkkale) granitoidi demir, bakır-molibden ve kurşun cevherleşmelerinin oluşumu ve kökeni
Origin and forming processes of iron, copper-molybdenum and lead mineralizations in Karacaali (Kırıkkale) granitoid
  1. Tez No: 123448
  2. Yazar: OKAN DELİBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YURDAL GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karacaali, Granitoid, Demir cevherleşmesi, Bakır- Molibden cevherleşmesi, Magma karışımı, Karacaali, Granitoids, Iron mineralisation, Copper-Molybdenum mineralisation, Magma mixing. Supervisen Assist. Prof. Dr. Yurdal GENÇ, Hacettepe University, Department of Geological Engineering. TC YÛKSEKÖ?RfTIM KURUL® DOKÜMANTASYON MERKEZİ iv
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışma alanı, Ankara'nın yaklaşık 70 km doğusunda, Kırıkkale il merkezinin ise yaklaşık 10 km kuzeydoğusunda yer almakta ve 1/25000 ölçekli Kırşehir İ31-a1 paftasında 71 km2'lik bîr alan kaplamaktadır. Çalışmanın konusu olan Karacaali granitoid kompleksi, Kırıkkaleden başlayıp Yozgat-Akdağmadeni- Sivas hattını takip eden Kırşehir masifinin kuzey kenarı boyunca devam eden granitoid kuşağının en batıdaki kesmini temsil eder. Bu çalışmada, bölgedeki bazaltik kayaçlar ve Karacaali granitoidi ile ilişkili demir, bakır-molibden cevherleşmeleri ve yakın çevresinin jeolojisi, mineralojisi, petrografisi, jeokimyası, yan-kayaç alterasyonu, cevher-yan kayaç ilişkileri incelenmiştir. Çalışma alanındaki litolojik birimler, plütonik, volkanik ve damar kayaçlarından oluşmaktadır. Plütonik kayaçlar, porfirik granit, eştaneli granit, manyetitli porfirik granit ve diyoritik bileşimli kayaçlardan, volkanik kayaçlar riyolit-riyodasit ve bazaltlardan, damar kayaçlan ise aplit, kuvars ve kuvarslı turmalin damarlarından oluşmaktadır. Bölgede, demir cevherleşmesi, bazaltlar içerisinde kayaç matriksi şeklinde, kırık ve çatlaklar içerisinde damarlar şeklinde görülür. Cevherleşmenin ana minerali manyetittir. Bakır-molibden cevherleşmesinin, ana mineralleri pirit, kalkopirit, molibdenit, sfaJerit ve galenittir. Cevherleşme genellikle granitik kayaçları dik ya da dike yakın kesen kuvars ve kuvarslı turmalin damarlarına bağlı olarak, kayaçların kırık ve çatlakları boyunca sıvama şeklinde ve saçınımlı olarak gözlenir.Granitler ve bazik kayaçlar içinde başlıca turmalin, aktinolit, feldispat, epidot ve klorit alterasyonları gibi yüksek sıcaklık ifade eden alterasyonlar gözlenirken, riyolit/riyodasitler içinde killeşme, silisleşme, alünitleşme gibi daha düşük sıcaklıkları işaret eden yüzeysel veya yüzeye çok yakın alterasyonlar gözlenmektedir. Bölgede yapılan çahşmalar sonucu, demir ve bakır-molibden cevherleşmesinde, magma karışım süreçlerinin etkin olduğu düşünülmektedir. Demir cevherleşmesi, granitik magma içerisine yerleşen bazik magmadan itibaren oluşmuştur. Cevherleşme matriks, damar ve boşluk dolgusu olmak üzere iki fazda gelişmiştir. Bakır-molibden cevherleşmesinin ise magma karışım süreçleri ile granitik magmadan itibaren kuvars ve turmalinli kuvars damarlarına bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study area is located at approximately 70 km of east of Ankara, almost 10 km of northeast as for Kırıkkale town center and covers an area of 71 km2 within the Kırşehir İ31-a1 topographic plates of 1/25000 scale. Karacaali granitoid complex, which is the subject of this study, represents the west part of the granitoid zone, beginning from Kırıkkale and Yozgat-Akdagmadeni-Sivas trend and containing along north side of Kırşehir massive. This study comprises the geology, mineralogy, petrography, geochemistry, wall- rock alteration, ore-wall rock relations of the iron and copper-molybdenum mineralisation related with basalts in the study area and Karacaali granitoid and its near vicinity. Lithological units in the study area comprise plutonic, volcanic and dike-vein rocks. Plutonic rocks consist of porphyritic granite, granuKtic granite, magnetite- porphyritic granite and dioritic rocks. Volcanic rocks also consist of rhyolite/rhyodacite and basalt, and, vein rocks are: aplite, quartz and tourmaline- quartz veins. In the study area, iron mineralisations within basalts are observed such as to form matrix and as veins along the fractures and joints in the rocks. The main ore mineral of iron mineralisation is magnetite. The main ore minerals of copper- molybdenum mineralisation are pyrite, chalcopyrite, molybdenite, sphalerite and galena. Generally, copper-molybdenum mineralisations are observed in vertical or nearly vertical quartz and tourmaline-quartz veins in granitic rocks, in joints and fractures as coatings and, are disseminated in the host rocks. IllGranites and basalts include tourmaline, actionolite, feldspar, epidote and chlorite alterations This alteration types represent high temperatures. The main alterations in rhyolite/rhyodacites are argillation, silicification and alunitization. This alteration types express the low temperatures and mainly occur at the surface. In consequence of the studies carried out in the region, it is deemed that magma- mixing processes are effective in the development of iron and copper- molybdenum mineralisation. Iron mineralisation occurs from the basic magma settled in the granitic magma. The mineralisation was progressed in two phases, such to form matrix, as veins and void fill along the fractures and joints. As for copper-molybdenum mineralisation, it is considered that it was developed in the quartz and tourmaline-quartz veins, which is subjected to partial melting from the granitic magma, all because of the magma mixing processes.